Det forteller utviklingssjef i Norges Fotballforbund, Alf Hansen, til Aftenposten.

Foreldre som blander seg i lagledere, dommere og treneres oppgaver i kampens hete, har lenge vært et problem innen barne— og ungdomsfotballen.

– Dette er et kjempeviktig område for oss, for de fleste sakene vi får inn på bordet skyldes faktisk hendelser mellom foreldre og trenere, foreldre og dommere eller foreldre og foreldre, sier Alf Hansen.

Foreldre på motsatt side av banen

Derfor innfører NFF fra og med denne sesongen nye retningslinjer som skal gjøre det vanskeligere for engasjerte fotballforeldre å blande seg (se bildet under).

NRK Vestfold omtalte saken først.

FORELDREFRI SONE: Fotballforeldre blir nå henvist til motsatt side av trenerbenken i barnefotballen. Foto: 100% Sport

– På et nasjonalt nivå oppfordrer vi nå alle foreldre til å stå på motsatt side av laglederbenken. Erfaringene våre er at det ikke alltid er like heldig at foreldrene står bak eller ved siden av trenerne og laglederne – med tanke på trenerens disposisjoner og andre ting som blir sagt, sier utviklingssjefen.

Setter krav om foreldrefri sone

I Vestfold Fotballkrets har man valgt å ta disse retningslinjene enda lenger. I dokumentet ”ABC Lagledere for barnefotball 6-12 år” for Vestfold Fotballkrets, heter det nemlig:

Foreldre plasserer seg på motsatt side av der trenere og innbyttere befinner seg eller med god avstand til trenere. Dette betyr at lagene skal så langt det er mulig plassere seg på hver sin banehalvdel på samme side av banen.

Der det ikke lar seg gjøre å flytte foreldre over på motsatt side, bør det settes opp kjegler 5-10 m fra «teknisk sone» som markerer foreldrefri sone.

– Rammene er ofte litt forskjellige rundt om i Barnefotball-Norge, så vi kan ikke være kategoriske på et nasjonalt plan. Vestfold har presisert våre retningslinjer enda lenger, og jeg mener det er fornuftig, sier Alf Hansen.

– Det er et positivt vedtak og det er noe vi vurderer på et nasjonalt nivå, også. Det er mulig vi legger det inn etter hvert, sier utviklingssjefen.

Hva mener du om de nye retningslinjene? Si din mening i kommentarfeltet.