Johaug-saken er fortsatt brennhett stoff i de svenske mediene, tre uker etter sjokknyheten om at den norske langrennsstjernen er tatt i doping.

13. oktober var dagen da store deler av den norske og svenske befolkningen fulgte pressekonferansen med Johaug. Det var en følelsesladd seanse der Johaug fastholdt at hun er helt uskyldig, og at hun fikk i seg stoffet clostebol etter bruk av en krem som landslagslegen hadde gitt henne.

— Hun viser ingen forståelse

Nå har den svenske avisen Expressen fått en retorikkekspert til å analysere den første pressekonferansen med Johaug. Elaine Eksvärd har skrevet flere bøker om retorikk, og hun er kritisk til Johaug på en del punkter.

— Hun viser ingen forståelse for at folk undrer seg, det inngår overhodet ikke i hennes pressekonferanse. Jeg tror at det er derfor sympatien ikke er helt på hennes side, sier Eksvärd til Expressen.

— Hun skylder med en gang på andre. Hun sier bare i en bisetning at hun «tar fullt ansvar», men i neste setning sier hun at hun tok ansvar gjennom å «stole på denne personen». Det er en veldig anklagende og selvmedlidende tale. Hun har rett til å føle det slik, men for å få best effekt må hun også vise forståelse og ta avstand fra doping, fortsetter hun.

Det er denne kremen Therese Johaug skal ha brukt.

Behandlingen av Bendiksen

Retorikkeksperten mener at det blir for mye følelser og for lite fokus på at Johaug faktisk har avlevert en positiv dopingprøve.

— Det er fokus på hvor synd det er på henne, hvor fortvilet hun er. Hun burde legge vekt på å si at hun hater doping og hvor mye doping ødelegger sporten. Nå er det tårene som er i fokus, sier Eksvärd.

Landslagslege Fredrik S. Bendiksen tok på seg skylden for at Johaug hadde fått i seg det forbudte stoffet. På pressekonferansen 13. oktober gjorde han det klart at han slutter i jobben. Men den svenske retorikkeksperten mener at det slo dårlig ut for Johaug at legen ble pekt på som syndebukk i så stor grad.

— Om hun vil ha forståelse for at hun har vært uaktsom, da må hun vise forståelse for andre også. Alle kan gjøre feil. Det blir litt som å sparke noen som ligger nede, sier Eksvärd.

Den svenske eksperten sier også at det å vise følelser slik Johaug gjorde, vekker sympati.

— Vi mennesker er i grunnen empatiske. Viser du følelser, så får du medfølelse fra andre. Å være samlet når noe tragisk skjer, vekker bare mistenksomhet, sier Elaine Eksvärd.