Eirik Bertrand Larssens uttalelser om at idretts— og studentkarriere er en tåpelig kombinasjon , har vakt mange reaksjoner i idretts-Norge. Likevel sier Petter Northugs mentale trener at han står for det han sa.

Betrand Larssen og hans selskap har bidratt med både foredrag og som mentale trenere for elevene på WANG Toppidrett. WANGs toppidrettssjef åpner nå får å avbryte samarbeidet.

— Vi har svært gode erfaringer med Bertrand og har brukt folk fra hans firma både som foredragsholdere og som mentale trenere for våre elever. Men hvis det som har kommet frem i media stemmer, må vi vurdere å bryte samarbeidet. Slike kommentarer kan vi rett og slett ikke stå inne for, sier Johansen.

- Håper han tuller

Han har foreløpig ikke snakket med Bertrand Larssen, og håper å få en mer moderert versjon når han får opprettet kontakt.

Det er nesten så jeg håper han tuller. Jeg er overbevist om at kombinasjonen av idrett og utdanning er rett vei å gå. Idrett handler om helhetsmennesket, som ikke bare omfatter om trening. Bertrands generelle råd tror jeg kan bidra mer til å ødelegge idrettskarrierer enn å bygge dem opp. 99 % av alle unge talenter i videregående skole har svært godt av utdanningen .

Toppidrettssjefen frykter at slike Bertrand Larssens uttalelser kan påvirke unge talenter som skal ta noen viktige veivalg med tanke på idretten.

— Rådene hans er kanskje gunstige for noen få og da spesielt før idrettskarrierens viktigste mesterskap. Men det er ikke alle ambisiøse 14-åringer som når helt opp. Da kan sluttresultatet bli at ressurssterke personer står igjen uten, eller med svært forsinket, utdannelse. Det er ikke samfunnet tjent med.

Lang vei å gå

Han innser likevel at Norge har en lang vei å når det gjelder tilrettelegging av kombinasjonen av studier og utdanning. Der må det gjøres mer enn forlengelse av det faktiske studieløpet.

— Det handler om den enkelte studiehverdagen. Det kreves tid til å trene, fasiliteter og treningskompetanse rundt utøverne. Vi skal fortsette å jobbe for en sterkere struktur for dette, men det trengs også vilje fra politisk hold.

Eirik Bertrand Larssen står klar for å snakke med WANG Toppidrett når Håvard Johansen kommer hjem fra ferie søndag.

Jeg skal ringe Håvard. Bertrand AS' syn på utdanning er selvfølgelig mye mer nyansert enn det som har kommet frem i media , sier han til Aftenposten.no