På Alfheim Stadion i Tromsø søndag oppstod hendelsen som har skapt stor debatt i Fotball-Norge i etterkant.

I andre omgang gjorde Kjell Rune Sellin 2-0 for Sandefjord — trodde de aller fleste.

Da Tromsø sto klar til å ta avspark kom imidlertid kontrabeskjeden fra dommer Ola Hobber Nilsen. Han valgte å annullere scoringen, angivelig etter at han hadde sett situasjonen rulle over storskjermen.

Her snakker Sandefjord-trener Lars Bohinen med fjerdedommer Per Erik Haugen etter annulleringen. Foto: CMore

Hendelsen ble enda mer kontroversiell i kraft av at Tromsø utlignet fem minutter før slutt.Sandefjord-ledere uttrykte frustrasjon over avgjørelsen, og mandag morgen ble det kjent at klubben har levert inn protest.

Utfallet i saken kan potensielt få store konsekvenser i bunnstriden i eliteserien, der både Sandefjord og Tromsø er involvert.

Overfor VG opplyser nemlig seksjonsleder ved juridisk avdeling i Norges Fotballforbund (NFF), Espen Auberg, at det er sannsynlig at kampen må spilles på nytt, dersom Sandefjord vinner frem med sin anke.

«Det her stinker» — les hva Sandefjord-trener Lars Bohinen sa rett etter kampen her.

- Vil bli mange protester

Tromsø-direktør Ulf Johansen mener det ville vært «fantastisk» for egen klubb om det ble omkamp.

For Sarpsborg, Start og Mjøndalen, som ligger på de tre plassene over Sandefjord og Tromsø, var 1-1-resultatet langt mer gunstig.

Ledere i Sarpsborg, Start og Mjøndalen varsler likevel at de akter å respektere enhver beslutning Norges Fotballforbund tar i saken.

— Man vet aldri om det er gunstig med 1-1. Det blir dumt å spekulere i, sier Thomas Berntsen, sportssjef i Sarpsborg 08. Selv om Berntsen ikke ser på utfallet av saken som spesielt viktig for egen klubb, ser han imidlertid utfordringer med å spille kampen på nytt.

— Det er jo lov å ombestemme seg til ballen er i spill igjen. Dersom det blir omkamp her, blir det mange protester fremover, sier Sarpsborg-lederen.

— Det er veldig interessant hvis forbundet griper inn. Da blir det ville tilstander, fortsetter Berntsen, som understreker at han forstår Sandefjord-ledernes frustrasjon.

Start-leder: - Viktigst at det blir rettferdig

Sportssjef i Mjøndalen, Kenneth Karlsen, undrer seg også over saken.

Her jubler Kjell Rune Sellin over målet som senere skulle bli annullert på kontroversielt vis. Foto: CMore

— Dette er ikke noe vi i Mjøndalen er veldig opptatt av. Det eneste jeg stusset på i saken, er at veldig mange avgjørelser viser seg å være feil. Når det da ikke engang er sikkert at avgjørelsen var feil, vet jeg ikke helt hvor ille det er. At det er irriterende og synd kan jeg forstå, men hvorvidt det er protestgrunnlag, det vet jeg ikke, sier Karlsen, som understreker at han har full tillit til at Norges Fotballforbund håndterer saken på en god måte.Even Øgrey Brandsdal, administrerende direktør i Start, sier at Tromsø-Sandefjord kampen «kun kan bli avgjørende i etterpåklokskapens navn».

— Jeg har ikke noe formening om hva som bør bli utfallet. Det viktigste er at det blir rettferdig. Jeg skjønner Sandefjord veldig godt. Det virker veldig rart (at målet ble annullert, journ. anm.) og vi hadde nok reagert vi også, sier Brandsdal.

Anklaget for videodømming

TV-bildene gir ingen klar konklusjon på om Sellin virkelig var i offside før han scoret søndag. Sandefjords protest er uansett på bakgrunn av hvordan dommerne behandlet saken.

— Vi krever at målet ikke annulleres. Det er på bakgrunn av vurderingen av annulleringen, som tilsynelatende er gjort på en magefølelse, sa Sandefjords daglige leder Per Ketil Berg til NRK tidligere mandag.

Dommer Ola Hobber Nilsen benektet overfor iTromsø etter kampen at dommerteamet hadde sett reprisen på storskjermen før de tok avgjørelsen, noe som ville vært mot regelverket.

— Vi kommuniserer med en gang ballen går i mål, og snur etter en diskusjon med hele dommerteamet, sa Hobber Nilsen.

- Er det riktig å ta en avgjørelse basert på "magefølelse"?

— Nei, det er ikke det. Gjennom en kamp så har man mange vurderinger. Derfor bruker man teamet, man kommuniserer sammen og finner en beslutning. Noen ganger er det riktig, noen ganger feil, men man må ta en avslutning der og da.

Dommersjefen: - Ikke bra

Dommerteamet får kritikk fra dommersjef Terje Hauge

– Dette var ikke bra dommerhåndverk og situasjonen skulle vært løst bedre, sier Hauge tilfotball.no.

– Assistentdommeren skulle stått i ro og tilkalt hoveddommer hvis han var usikker om det var offside. I dette tilfellet løper han mot midtbanen før han ba om samtaler med hoveddommer. Det skjer jevnlig at dommer og assistentdommer må ha en samtale før mål godkjennes/underkjennes. Dette blir gjort for å kvalitetssikre at det blir gjort en korrekt avgjørelse, sier Hauge.

Saken blir nå sendt videre til doms- og sanksjonsutvalget i NFF. Dersom uavgjortresultatet blir stående, passerte Mjøndalen Tromsø denne helgen.

Sandefjord kan ha gått glipp av en potensielt dyrebar seier. Vestfoldingene har nemlig seks poeng opp til Mjøndalen på kvalifiseringsplassen.