OSLO: — Mange er fortvilet fordi de ikke har råd til å beholde barndomshjemmet eller fritidsboligen som har vært i familiens eie i generasjoner, fordi arveavgiften blir umulig å betale, sier stortingsrepresentant i Venstre, Anne Margrethe Larsen i en pressemelding i dag.

Prisnivået på fritidsboliger langs kysten har nærmest eksplodert de siste årene. Priseksplosjonen har ført til at mange folk verken har råd til å arve eller overta en fritidsbolig som har vært i familien i generasjoner.

  • Det kan ikke føles riktig at familier som eier hytte eller bolig i et ettertraktet område skal tvinges til å selge ved generasjonsskifte, mener Larsen.

Arveavgiften gjør at svært mange må se seg nødt til å selge eiendommer som de gjerne skulle ha beholdt selv.

  • De høye bolig- og eiendomsprisene tvinger mange til å selge barndomshjem og fritidsbolig ved generasjonsskifte fordi arveavgiften blir for høy. Dette har aldri vært hensikten med tanken bak arveavgiften. Vi kan ikke la strandsonen bare være for ”kjendiser og rikfolk”, sier Larsen.

Fremmer felles forslag

I dag fremmet både Venstre og Høyre et felles forslag som totalt sett foreslår en lettelse i arveavgiften på 290 millioner kroner.

Etter dagens regelverk må en som arver en slik bolig, som ofte kan være det huset en selv har vokst opp i, ut med over 1 mill. kroner i avgift til staten. Den summen finner stortingsrepresentanten urimelig.

Verdiøkningen til besvær

Boligprisene har i snitt steget med 60 prosent de siste fire årene, men bunnfradraget i arveavgiften har ikke økt i samme tempo, noe som innebærer at arveavgiften har blitt tyngre å betale.

En bolig eller et landsted som har doblet sin verdi fra 1,5 million kroner til 3 millioner kroner på noen få år, tilsier nå en arveavgift på godt over 500.000 kroner. Hytter som ligger i de mest attraktive strøkene langs kysten eller i fjellet har steget langt kraftigere enn markedet for øvrig.