— De hadde mange sjanser til å forråde meg, og ingen ville klandret dem ut fra situasjonen. Men ingen av dem gjorde det, sier Snowden i et intervju med den canadiske avisa National Post.

Snowden rømte fra hotellrommet sitt etter at det var avslørt at det var han som sto bak offentliggjøringen av store mengder hemmelige dokumenter om massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. Varsleren forteller at han i to uker gjemte seg hjemme hos ulike personer i Hongkong. Mange av hjelperne var selv flyktninger som risikerte å bli sendt ut dersom det ble avslørt at de skjulte ham.

Til slutt kom han seg på et fly til Moskva der han fortsatt er. USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert.

Varsleren forteller historien nå fordi det fredag kommer en ny film, «Snowden» regissert av Oliver Stone, der identiteten til dem som hjalp ham vil bli kjent.

Ifølge artikkelen har Snowden gitt 1.000 amerikanske dollar, i overkant av 8.000 kroner, til hver av dem som hjelp ham, fordi han frykter situasjonen kan bli vanskelig for dem. (©NTB)