SØSKENKJÆRLIGHET: Isabell synes det er stas med lillebror Niklas, og nøler ikke med å gi lillebror en juleklem. Foto: Jon Anders Skau
TRENER PÅ FERIE: Ferie er ikke ensbetydende med treningsfri. Thor er nøye med å få lagt inn planlagte treningsøkter i skisporet hver dag mens han er på fjellet. Foto: Jon Anders Skau
HYTTEDRØM: På Hovden Lodge, midt i skianlegget, har Thor og Susanne funnet sin hyttedrøm på Hovden. Her kan de spenne på seg skiene rett utenfor hytta, og kjøre rett ned i skiheisen. Foto: Jon Anders Skau

BYKLE: — I år blir første gang vi steller i stand ”egen” jul. Vanligvis har vi vært ett år hos mine foreldre, og det neste året hos foreldrene til Thor. I år blir det uten noen av dem, sier Susanne, og legger til at de likevel ikke har tenkt å feire jula alene. Med seg til Hovden har de Susannes tvillingsøster Kathrine, mannen hennes, og deres to sønner.

— Foreldrene til Thor kommer opp på andre juledag, så vi får heldigvis sett en del til familien selv om det blir vår første julaften uten noen av foreldrene våre, sier Susanne.

Ellevedagers juleferie

Familien Hushovd er hjemme fra Monaco på en elleve dager lang juleferie. Og i tradisjonstro som de har gjort de siste ti årene, blir ferien også i år tilbrakt på Hovden. Men det er første året at de feirer selveste julaften på fjellet. Første året er det også at Thor og Susanne inviterer til julemiddag. Med ribbe på menyen. Det er det Thor som har bestemt.

— Hadde det vært opp til meg så hadde vi nok hatt pinnekjøtt. Men Thor er ganske sta på den ribba, så da ble det sånn i år, forklarer Susanne, og kaster et blikk bort på sykkelektemannen som står ved kjøkkenbenken og smører seg ett par skiver brød med gulost og syltetøy. Han gidder ikke en gang bry seg om å nekte. Jula er ribbe for Thor. Dessuten spiser de gjerne både pinnekjøtt og kalkun løpet av de andre dagene i romjula.

— Jeg er vokst opp med ribbe, så det er den ultimate julemiddagen for meg. Ja, og så må vi selvfølgelig ha riskrem til dessert, sier han.

Thor og Susanne senker aldri skuldrene så mye som de gjør når de er på Hovden. Her slapper de av, leker med barna, og koser seg i hverandres selskap.

— Jula er snø og Hovden for oss. Her kan vi tusse rundt i bare superundertøy og tøfler, og bare kose oss, ler Susanne.

Se videointervju til venstre!

Kjøpte leilighet som 25-åring

Thor har alltid vært glad i å gå på ski på fjellet. Allerede som 25-åring kjøpte Thor og Susanne sin første leilighet på Hovden. Før de for fire år siden slo til på en leilighet plassert midt i skianlegget.

— Selv om vi ikke er her så mye som man kanskje skulle ønske, er det veldig deilig å ha et slikt sted å komme til i ferier, forklarer Thor.

Jula for familien Hushovd er en miks av nye og gamle tradisjoner, og begge innrømmer gjerne at de nok er over gjennomsnittet glad i jula.

— Jeg vil si at vi er veldig julete av oss. Vi er glad i jula begge to, og blir jo litt barnslige når det er jul, sier Thor.

— Vi er nok blitt enda mer glad i jula etter at vi fikk barn, skyter Susanne inn.

Tre nøtter til Askepott

For Susanne ringes ikke jula ordentlig inn før hun har sett Tre nøtter til Askepott på tv julaften formiddag.

— Jeg har sett filmen så mange ganger at jeg kan alle replikkene utenat, ler Susanne.

For Thor derimot holder det i massevis hvis tegnefilmene med Donald Duck & Co står på i bakgrunnen når han holder på med andre ting.

— Ja, og så liker jeg å få med meg Grevinnen og hovmesteren på lille julaften.

Både Thor og Susanne er opptatt av at jula skal være en høytid hvor barna står i sentrum. Derfor er også datteren Isabell med når julepynten tas frem og juletreet skal pyntes.

— Jeg er kanskje litt rar sånn, men jeg vil at barna våre skal huske juletrepynten vår frå år til år. Jeg er ikke sånn som kommer til å hive meg rundt å bytte ut julekulene etter hva som er moderne, sier Susanne.

Feriedagene på Hovden er gull verdt for familien på fire, og i løpet av fridagene prøver de å få prøvd seg både i langrennsløypene, og slalåmbakken.

— Vi slapper mye mer av her oppe enn vi hadde gjort hjemme i Grimstad. Da hadde jeg nok følt mer på å farte rundt for å ta en kaffe med kompiser og sånn. Her er det mer ro, sier Thor.

Ikke bare ferie

Men helt ferie blir det likevel ikke for sykkelproffen fra Grimstad, som er midt oppi sin kanskje viktigste oppkjøringsperiode. Det er noe også kona Susanne også er klar over. Hun har alltid akseptert at syklingen er første prioritet, selv når det er ferie.

– Det preger livet vårt i stor grad fordi kroppen er jobben hans. Han må hvile, må få nok søvn, og må trene. Sånn er det bare, og det har vi lært oss å leve med.

Det blir med andre ord ikke bare juleribbe og riskrem på Thor denne jula. Han har for lengst plottet inn planlagte treningsøkter på langrennsski hver eneste dag i ferien.

– Jeg har lagt bak meg en veldig god treningsperiode med laget nå, så det er viktig å fortsette med det frem til sesongstart, sier han.

Og om sesongen 2012 ble et sykkelår fullt av nedturer, har Thor Hushovd tro på at årets sesong skal bli en opptur.

Allerede 6. februar sesongåpner han med sitt første ritt på syv måneder i Tour Mèditerranèen i Frankrike.

— Målet er å vinne et ritt tidlig i sesongen, for å få opp selvtilliten. Og det første målet for sesongen blir Omloop het Nieuwsblad siste helgen i februar, sier han.