— Det jeg ser her representerer miljøkriminalitet. Vi kommer derfor til å politianmelde leverandørselskapet, sier Bellona-leder Frederic Hauge, som var ute og inspiserte oljeutslippet ved Myrens Verksted i formiddag.

— Anlegget som tar imot fyringsoljen burde vært sikret slik at Akerselva kunne vært spart for dette oljesølet. I et såpass lite vassdrag som Akerselva representerer 19.000 liter fyringsolje et betydelig skadepotensial, sier Hauge.

Hafslund påtar seg ansvaret

Brannvesenet i Oslo ble varslet om utslipp i Akerselva like etter klokken 9 onsdag morgen. Truls E. Jemtland i Hafslund innrømmer at de er ansvarlige.

— Uhellet skjedde i forbindelse med fylling av fyringsolje i vårt anlegg på Ullevål. Det beklager vi sterkt, sier Jemtland.

Han har foreløpig ikke alle detaljer rundt hvordan lekkasjen oppsto. — Sjåføren eller selskapet som leverte fyringsoljen har ikke gjort noe galt. Dette skyldes en feil i vårt anlegg. En svikt i våre tekniske prosedyrer gjorde at fyringsoljen rant ned i et sluk og herfra ned i overvannsledningen og ut i Akerselva, sier Jemtland.

— Vi forsøker så godt vi kan å begrense skadeomfanget, og vil kartlegge hendelsesforløpet for å sikre oss at slikt ikke skjer igjen.

Bekymret for fuglelivet

I fjor ble det meste av dyrelivet i Akerselva utradert etter at rundt 6000 liter klor rant ut i Akerselva fra Oset renseanlegg ved Maridalsvannet.

— Dagens utslipp representerer en alvorlig miljøbelastning for et økosystem i restitusjon etter klorutslippet som Vann- og Avløpsetaten i Oslo kommune var ansvarlige for i mars 2011. Jeg er bekymret for hvordan dette oljeutslippet preger fuglelivet langs elven. Dersom fugler har fått oljesøl på seg, er det sterkt bekymringsverdig nå i vinterkulden, sier Hauge.

Han påpeker at snø og is gjør det vanskeligere for ryddemannskapene å samle opp oljen.

I høst ble Oslo kommune ilagt en bot på fire millioner kroner for klorutslippet våren 2011. Kommunen har foreløpig ikke godtatt boten.