– Vi vil selvsagt legge vekt på at flere norske statsråder og toppsjefer blir med når Norge og Skandinavia deltar og kommer i fokus på årsmøtet i Davos i 2011, sier Schwab til Aftenposten.

Hos Hagen

Grunnleggeren av den Genève-baserte stiftelsen World Economic Forum har vært i Oslo for å fornye sitt kontaktnett og spise middag med Stein Erik Hagen og andre næringslivsledere. Hagen har i en årrekke deltatt i det lukkede forumets prestisjetunge årsmøter i Davos, som sist gang samlet 2500 deltagere fra hele verden.

Hvordan ser du den internasjonale krisen akkurat nå?

– Etter finanskrisen og gjeldskrisen kan det neste steget være en sosial krise. Ungdomsledigheten stiger i været. Det setter den sosiale kontrakten i samfunnet under et kraftig press. I Skandinavia evner de å holde ungdomsledigheten bedre nede enn mange andre steder, sier Schwab.

Rollemodell

Veteranen mener at Skandinavia er en rollemodell for resten av verden, spesielt etter at gjeldskrisen har rammet Hellas og andre land i Sør-Europa.

Schwab er nokså uformelt antrukket, riktignok i dress, men uten slips. Rundturen i Skandinavia samt Finland gjør han unna på et par heseblesende dager. 72-åringen som har truffet flere verdensledere enn de fleste, holder fortsatt et høyt tempo.

– Tenk deg at den økonomiske krisen slår ut i en krise mellom generasjonene i mange land. Risikoen er der. Hva skjer med et samfunn hvis den unge generasjonen får inntrykk av at de eldre løser sine økonomiske og sosiale problemer på de unges bekostning?

– Norge fremstår i en viss grad som et unntak her – ikke bare gjennom oljerikdommen, men også fordi dere har administrert denne rikdommen på en meget intelligent måte, til fordel for kommende generasjoner, mener professoren.

Rike og mektige

World Economic Forum er blitt kjent som en av de fremste arenaene for årlige treff mellom mektige politikere, konsernsjefer og noen av verdens rikeste enkeltmennesker siden Schwab avholdt det første møtet i Sveits i 1971. Han har møtt utallige verdensledere.

Blant hans faste gjester i en årrekke var den unge miljøvernministeren Gro Harlem Brundtland, palestinernes leder Yasir Arafat, Israels nåværende president og nobelprisvinner Shimon Peres og Microsofts grunnlegger Bill Gates. Diskusjonene i hans forum forsøker å ligge i forkant av den internasjonale dagsordenen.

– Vi er kommet til en meget sårbar fase av krisehåndteringen akkurat nå. Det minner meg litt om pasienten som har ligget i intensivavdelingen i sykehuset, men som nå er overlatt til seg selv og famler seg videre, uten ytterligere oppfølging, sier Schwab.

Tre strategier

Professoren i ledelse mener at europeiske regjeringer forsøker å bruke tre strategier samtidig:

*** Reparere skaden. Svekkede banker skal reddes etter at mellom 1000 og 2000 milliarder dollar er forsvunnet fra balansen i finanssektoren. Likevel finnes betydelig råtne lån fortsatt i mange banker.**

*** Stimulere veksten. Du må stimulere økonomien for å finne tilbake til en bærekraftig vekst. I USA og andre land har sparingen økt kraftig, mens forbruket er moderat. Spørsmålet er din «exitstrategi»: Når kan du avrunde de massive og ekstraordinære støttetiltakene og likevel være noenlunde trygg på at samfunnsøkonomien igjen er i stand til å vokse på egen hånd?**

*** Knallhard disiplin, eller strategi for budsjettkutt.**

– Problemet er at disse strategiene er til dels på kollisjonskurs med hverandre, sier Schwab.

Europas nedtur

Gjeldskrisen har bidratt til at mange snakker om Europas nedtur.

– Ser du det også slik?

– Ja, i den forstand at dette inntrykket av et kontinent i tilbakegang er nokså entydig. Europa er blitt marginalisert. Innflytelsen forvitrer.

– Men se på våre rapporter om konkurranseevne, sammenligninger av kjøpekraft verden over eller utviklingen i likestilling. Her troner de nordiske landene på toppen.

Nøkkelen ligger i de nordiske landenes evne til å kombinere økonomisk suksess med et sosialt sikkerhetsnett samt flere andre faktorer, som likestilling. Det er denne delen av Europa jeg vil vise frem, sier Schwab.