I lang tid har komiteen jobbet for å få til en studietur der de skulle møte kinesiske myndigheter, men forholdet mellom Norge og Kina er så dårlig at sjansen til å få møte kinesiske politikere er lik null, skriver VG.

Dermed har komiteen besluttet av avlyse turen som skulle finne sted i mars neste år. Da var reisen allerede utsatt én gang, ettersom den opprinnelig skulle ha funnet sted denne høsten.

— Vi har lenge ønsket dette, men de har sagt at vi ikke kommer til å få så mange møter. Da er det heller ikke noen vits i å reise, sier Gunvor Eldegard (Ap), som er leder av finanskomiteens reisekomité.

NHO mener at det iskalde forholdet etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til Liu Xiaobo, går ut over norsk næringsliv. Flere norske bedrifter opplever at prosessen med å få visum til Kina nå er langt mer komplisert og tar lengre tid enn tidligere.

— Det er ingen grunn til at forholdet mellom landene skal være problematisk, men når det er slik som nå, får det også effekter for næringslivet, sier NHO-direktør Petter Brubakk. (©NTB)