Svært mange norske muslimer trosset advarslene fra Islamsk Råd Norge og deltok i demonstrasjonen mot Dagbladets publisering forrige onsdag av Muhammed-karikaturene.Etter bønn og appeller gikk den mannsterke gruppen i tog forbi Stortinget. Plakater med slagordende «Vi er muslimer, ikke terrorister», «Slutt med hetsing av muslimer» og «PST og Dagbladet deler nasjonen i to», preget toget.

Arrangementskomiteen sørget for et stort antall vakter, blant dem også tidligere terrortiltalt Arfan Bhatti, inne på området. I gatene rundt holdt politiet vakt. Akkurat rundt selve arrangementet og marsjen forbi Stortinget etterpå, var det ingen synlige politimenn.

– Jeg vil takk politiet for at det gikk så bra og for at de ikke provoserte som under Gaza-demonstrasjonene, sa Sohail Ahmad til NTB etter at demonstrasjonen var avsluttet.

Bare noen få av de mange frammøtte la seg på kne og ba mot Mekka før appellene startet. Desto flere deltok da demonstrasjonen gikk fra lovlig til ulovlig da menneskemengden endte opp på Jernbanetorget. Anslag lød på at opptil 3.000 mennesker stanset på plassen. Der oppsto det tilløp til uro.

– Svært mange har samlet seg på Jernbanetorget. Hva som vil skje der har vi ikke helt oversikt over, sa talsmann Jørn Kristian Jørgensen i Oslo politidistrikt til NTB ved 16-tiden.

Begge bruene over E18 til Operaen og til Dagbladets lokaler i Havnelageret var strengt bevoktet av politi som sjekket alle som ville over. De av demonstrantene som eventuelt ville gå helt til avisens lokaler ville trolig ikke greid å komme seg forbi sperringene.

Etter en halv time, mens vakter for den offisielle delen av demonstrasjonen gjorde hva de kunne for å roe gemyttene, døde demonstrasjonen ut og folk gikk hver til sitt. (©NTB)