– Det er alt fra seksuell omgang ved samleie til mindre graverende forhold, sier politiadvokat Amund Sand i Nord-Trøndelag politidistrikt til NRK.Ut fra det politiet vet så langt er barna i alderen fra 12 til 15 år, og de er bosatt på forskjellige steder i Norge.

Saken er fortsatt under etterforskning, og Sand sier det er vanskelig å tallfeste hvor mange barn de mener er fornærmet i saken.

– Et sted mellom 10 og 20 er utsatt for relativt alvorlige overgrep, sier politiadvokaten.

Saken ble kjent like før jul da en mann i Nord-Trøndelag ble pågrepet etter at ei mindreårig jente fra Østlandet tok kontakt med politiet.

Det ble starten på en omfattende etterforskning av det politiet kaller et pedofilt nettverk.

På det meste var åtte personer siktet, men en av disse sakene er senere henlagt. Fem av sakene etterforskes fortsatt av Nord-Trøndelag politidistrikt, mens en er sendt videre til et annet distrikt og en er sendt til påtalevurdering.

Politiet mener de siktede har hatt kontakt med hverandre på internett der temaet har vært seksuelle overgrep mot barn.

Forholdene skal ha skjedd i 2009 og 2010. Sand sier en fellesnevner i mange av sakene er at de siktede har brukt falsk identitet på nettsteder som brukes av unge.

– Har man kontakt med en 14 år gammel jente, så utgir man seg for å være en 17-årig gutt. Vi har også eksempel på at man utgir seg for å være ei jente for å få kontakt med andre jenter, sier politiadvokaten. (©NTB)