Det får Aftenposten bekreftet fra flere sentrale kilder i flere deler av politiet som er tett på etterforskningen.

Videomaterialet politiet har samlet inn fra Regjeringskvartalet, Oslo sentrum og veiene inn og ut fra byen vil det, ifølge politiet, ta flere uker å granske, melder Aftenposten.no.

Men Aftenposten vet at det allerede nå er bekreftet innad i politiet at de har festet den terrorsiktede Anders Behring Breivik til videobilder fra overvåkingskameraer i Regjeringskvartalet i minuttene før bilbomben gikk av klokken 15.26 fredag ettermiddag.

Kontroll

Ut fra flere videobilder av 32-åringen hevder politiet de har «god kontroll» på hans bevegelser i Regjeringskvartalet tiden før bilbomben gikk av.

Politiet har satt ned en egen prosjektgruppe for å gå gjennom de enorme mengdene videomateriale de har samlet inn for å kartlegge den terrorsiktedes bevegelser.

Sendte

Bare 90 minutter før bomben gikk av, skal Behring Breivik ha sendt det såkalte manifestet sitt til 1003 personer i Europa. Han ønsket at de skulle spre det videre.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ville i går ikke kommentere om de har fått tilgang til listen, eller hvem som står på mottagerlisten til Behring Breivik.

Behring Breivik var selv aktiv i debatter på en rekke nettfora under ulike pseudonym, og Kripos bistår, sammen med PST, Oslo-politiet med å sikre spor i beslaglagte datamaskiner Behring Breivik brukte, samt kartlegge hans virksomhet på debattfora og i sosiale medier.

Sosiale medier

Allerede kort tid før Behring Breivik ble pågrepet på Utøya, hadde politiet navnet hans. Kripos’ datakrimavdeling startet kort tid senere med å sikre elektroniske bevis på sosiale medier.

–Vi jobber fortsatt døgnet rundt med å sikre beslag i hans aktivitet på sosiale medier og andre steder på Internett, blant annet på sosiale medier og nettfora, sier Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård. Han vil ikke kommentere om de kjenner identiteten til de 1003 personene som før bomben smalt skal ha mottatt 32-åringens såkalte manifest på 1500 sider.

Id-arbeid

Det er også Kripos som nå har ansvaret for identifiseringsarbeidet av de drepte på Utøya, og ansvaret for å samle inn eiendeler og informasjon som kan bekrefte deres identitet.

–Det vi håper nå, er at de fleste skal være ferdig identifisert i løpet av denne uken, sier Humlegård.

Behring Brevik skal ved flere anledninger det siste året hatt kontakt med den britiske nasjonalistbevegelsen English Defence League (EDL) og har også hevdet at nettverket han er en del av, som har flere terrorceller, ble opprettet i London.

Analyse

National Domestic Extremist Unit ved det britiske politiet hos Scotland Yard er engasjert i etterforskningen av nordmannens påståtte nettverk og jobber med å innhente og analysere informasjonen som kommer frem i hans såkalte manifest og det som kommer frem i avhør.

–Vi gjør bakgrunnsundersøkelser og leter etter potensielle linker i Storbritannia som det er naturlig å undersøke, sier en talskvinne for Scotland Yard. Britisk politi har i tillegg en representant i Norge for å bistå sine norske politikolleger.

Hun vil ikke svare på spørsmål vedrørende navnene som de har på sin liste, hvorvidt det er personer som er kjent for britisk politi fra tidligere, eller om de knyttes til høyreekstreme nettverk slik som English Defence League.

Kautokeino

Dagen før bomben gikk av i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya ble utført, skriver Behring Breivik i sin egen dagbok for de siste ukene at han skulle kjøre 11 timer til Kautokeino. Det er foreløpig uklart om han faktisk var der 21.juli. 32-åringens forsvarer, Geir Lippestad, sier han vet noe om dette, men ikke nok til at han kan si noe fornuftig om det.

–Har han selv vært der oppe?

– Jeg vet ikke. Jeg tør ikke svare på det, men ut fra informasjonen jeg har er det ikke noe viktig i denne saken i det hele tatt, sier Lippestad. Tirsdag ble Behring Breivik fraktet fra sentralarresten på Grønland politistasjon til Ila landsfengsel i Bærum utenfor Oslo, der de første medisinske undersøkelsene av ham begynte.