Det kommer fram i boken «Barnefordeling i domstolen», skrevet av førstelektorene Fritz Leo Breivik og Kate Mevik ved Universitetet i Nordland, skriver VG.

— Det første vi reagerte på var selve ordet barnefordeling. Vi forsto fort at her dreide det seg om å fordele rettigheter mellom foreldre, der foreldrenes beste overordnes barnets beste, sier Breivik og Mevik.

— Domstolen tar i for liten grad vold mot barn på alvor og har for lite barnefaglig kompetanse. Fedres rettigheter kvoteres inn i form av standardsamvær, uavhengig av om dette er til barnets beste og vil i saker med vold og overgrep komme den voksne til gode, sjeldent barnet, sier de to.

— En av mødrene vi intervjuet fortalte at far fikk samvær umiddelbart etter at han hadde sonet et års fengsel for vold mot barna og henne, forteller de.

Kravet deres er nå at barnefordeling må ut av ordinære domstoler.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) erkjenner at Breivik og Mevik trolig har rett i kritikken sin.

— Vi har gjennomgått dommer systematisk og ser en del av de samme mønstrene. Særlig i voldssaker mener vi at terskelen for å gi samvær med tilsyn er for lav, sier hun til VG.

Nye tiltak og lovendringer skal bøte på flere av manglene, lover hun.

— Særlig i voldssaker mener vi at terskelen for å gi samvær med tilsyn er for lav, sier Thorkildsen. (©NTB)