Utvalget har ifølge VG vært svært uenige om religiøse klesplagg. I den endelige innstillingen som presenteres for Aps landsstyre i neste uke, viser utvalget, som har vært ledet av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), til at ansiktsdekkende plagg som nikab og burka er kvinnediskriminerende. Men likevel ønsker de ikke å forby plaggene, skriver VG.

Utvalget har også drøftet ekteskap mellom søskenbarn. Etter det avisen erfarer mener utvalget videre at det er tungtveiende grunner til å forby slike ekteskap. Grunnen er at dette øker risikoen for dødfødsel eller medfødte funksjonshemninger hos deres barn. Likevel ønsker utvalget ikke et forbud, men nøyer seg med å foreslå at gjeninnføring av forbudet utredes videre.

I et VG-intervju i fjor sommer, sa Støre klart at utvalget ikke ville skygge unna de tabubelagte spørsmålene, som griper inn i svært private forhold i innvandrernes hverdag.

«Der jeg kommer fra, er ikke det greit», svarte Støre på spørsmål om han syntes det var greit at søskenbarn gifter seg med hverandre.