KRISTIANSAND: De tre debattantene Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile ble torsdag kveld tildelt Skamløsprisen under Protestfestivalen. Prisen ble utdelt av Sex og samfunn, og deles ut for første gang i år.

Sammen kaller de unge, muslimske kvinnene seg for "skamløse minoritetsjentener", og har fyrt løs blant annet på Aftenposten og under Arendalsuka mot sosial kontroll og æreskultur i muslimske miljøer.

Nominert sørlending

Blant de totalt 17 nominerte, var Kadra Yusuf, komiker Christine Koht, blogger Sophie Elise Isachsen, tv-serien Skam fra NRK. Også sørlendingen Isra Zariat var nominert.

Zariat har de siste årene gjort seg bemerket som en viktig stemme for muslimske jenter, og har tatt opp temaer som tvangsekteskap, muslimske jenters seksualitet og kvinneroller i islam. Hun er spaltist for NRK Ytring, og ble nominert til Skamløsprisen for sin kronikk Norske feministers største svik.

Denne uka har Zariat har preget nyhetsbildet i de største mediene i Norge etter at hun skrev kronikken Rystende jomfrusjekk på NRK Ytring. Her beskriver hun hvordan norske leger utfører jomfrusjekk på mindreårige jenter — til tross for at jomfruhinnen ikke en gang eksisterer. Helseminister Bent Høie er blant dem som har kastet seg inn i debatten, og støtter Zariat i at praksisen er et rent overgrep overfor jentene.