— Vi ser at antallet pensjonister med inkassokrav mot seg øker, og det er et temmelig nytt fenomen. Tidligere eksisterte denne gruppen så å si ikke i våre statistikker, de fleste hadde oppsparte midler og knapt gjeld i det hele tatt. Det har endret seg mye de siste ti årene. Dessverre ser vi at stadig flere får store økonomiske problemer når de går av med førtidspensjon eller blir ordinære alderspensjonister, sier kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i inkassoselskapet Lindorff til Aftenposten.

Antall saker øker dramatisk

En undersøkelse fra Lindorff sammenligner året 2014 med situasjonen for seks år siden, altså før finanskrisen satte inn i 2008. Resultatet er dystert:

Her går det frem at antallet inkassosaker for folk over 61 år har økt dramatisk de senere årene. Mens Lindorff i 2008 åpnet nokså nøyaktig 25.000 nye inkassosaker for folk over 61 år, var dette tallet i fjor steget til 43.000 nye saker – en økning på 72 prosent. Antallet personer over 61 år har i samme periode økt med bare 16 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Advarer mot dårligere økonomiske tider

Selskapets ledelse minner også om at den klare økningen i antall inkassosaker mot eldre har skjedd til tross for at vi har hatt en periode med en god økonomisk utvikling i Norge.

— Vi er derfor svært bekymret for hva som vil skje om norsk økonomi skulle bli nedkjølt, slik vi ser tendenser til nå. Da kan tallene for denne gruppen fort bli mye styggere, advarer Eikemo.

Han tror forklaringen i tallet på inkassosaker ikke alene ligger i det faktum at antall pensjonister øker, men at mange ikke forbereder seg godt nok på at inntekten ofte faller når de ikke lenger er yrkesaktive lenger. Økningen i antall saker er vesentlig høyere enn antall nye pensjonister.

Bruker penger som om de jobber

— For mange er nok situasjonen den at de går inn i pensjonstilværelsen med for høy gjeld eller for høyt forbruk – ofte begge deler. Man spanderer på seg like flotte reiser og middager ute på byen som når man var yrkesaktiv. Så viser det seg at de forpliktelsene man ikke hadde problemer med å betjene mens man ennå var i jobb, ikke er overkommelig lenger når pensjonen blir eneste inntektskilde, sier Eikemo.

I Lindorff understreker man at de faktiske tall over antall inkassosaker fortsatt viser at det er i de yngre årsklassene at antall saker er desidert størst fremdeles. Men for mange av disse aldersgruppene har det de senere årene vært en klar bedring. For unge under 25 år har det til og med vært en betydelig tilbakegang i antall saker.

Skylder mye større beløp

For folk fra 60 og oppover peker kurvene derimot helt feil vei, og mange reagerer ikke før det kan være for sent:

— I tillegg til at antallet saker for denne aldersgruppen øker, er et annet trekk er at de som havner i inkasso som pensjonister må svare for mye høyere beløp enn yngre mennesker. Og så er det ikke slik, som mange kanskje tror, at ikke alle møter alderdommen med verdier i form av eiendom og penger på bok som kan slette gjeld. Det er ofte en sammenheng mellom de som ikke har slike verdier og de som havner i inkassokøen.

Et forhold som ofte rammer de litt eldre pensjonistene er tilfellene er den ene ektefellen faller fra og der den gjenværende skal svare for ekteparets forpliktelser alene.

— Dette kan bli et sjokk for mange, og en situasjon som kan være vanskelig å komme ut av, sier Eikemo.

Ta affære før det blir for sent

Selskapet mener at det er viktig for alle som opplever at de plutselig kommer i økonomiske problemer, å ta kontakt med bank eller annen kreditor for å få til en fornuftig avtale. Det er avgjørende at dette gjøres så tidlig som mulig og før situasjonen blir umulig å håndtere. For en del blir utgangen dessverre at det ender med utpanting og tvangssalg, men det er de færreste sakene, sier Eikemo.

En lignende oversikt fra Intrum Justitia bekrefter bildet. Den viser at 82 prosent flere personer i aldersgruppen over 60 år har fått betalingsanmerkninger sammenlignet med i 2008. — Jeg har en følelse av at mange eldre kanskje vil ta del i den generelle velstandsutviklingen. Dessuten ser vi nå at det er blitt vanlig å ta med seg lån inn i pensjonisttilværelsen. I dag går vi av med pensjon tidligere enn før, samtidig som vi vil opprettholde forbruket som før, sier seniorrådgiver Jan W. Grævik.

Satser på hjelp av «Luksusfellen»

Daglig leder Bengt Arne Scheldt (72) i Gjeldsofferalliansen får henvendelser fra folk som henviser til TV-programmet «Luksusfellen» for å finne en løsning på sine gjeldsproblemer. Han kjenner seg godt igjen i bildet med økende gjeldsproblemer blant folk over 60 år.— Denne utviklingen har skjedd i det stille, og eldre mennesker er ikke den gruppen som skriker opp om sin situasjon dersom de skulle havne i økonomisk uføre, sier Scheldt til Aftenposten.

Satser på TV-hjelp

Han forteller at han har hatt kontakt med folk med store gjeldsproblemer og som har sett for seg at de skal kunne løse deres saker slik som i TV-serien.

— De sier at folk med verre betalingsproblemer enn dem har fått en løsning med å delta i programmet, og at det derfor også må finnes en løsning for dem, forteller Scheldt, som sier at de fleste over 60 år klarer å ordne opp for seg før sakene går til utpanting.

— Men vi ser jo at mange ikke innser i tilstrekkelig grad at de ikke har like god råd som pensjonister som de hadde da de var i full jobb. Før heter det seg gjerne i bankene at de kunne låne folk over 60 år penger i blinde fordi dette var en generasjon som alltid gjorde opp for seg. Slik er det ikke lenger, mener Scheldt.

- Virkelig slå ut håret

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1-gruppen, også programleder i TV3-serien «Luksusfellen», mener pensjonister i dag har større forventninger til pensjonstilværelsen enn før.— Nå skal de som er blitt pensjonister virkelig slå ut håret. De skal reise mye, stille opp for barnebarna økonomisk og leve det gode liv med hyppige restaurantbesøk. Så oppdager mange, ofte for sent, at inntekten bare er 50–60 prosent av det de hadde som lønnsmottagere. Dermed er problemene i gang, sier Gundersen.

I «Luksusfellen» har de aldri hatt eldre mennesker som har havnet i gjeldsfellen, og det tror Gundersen har en klar forklaring:

— Det er nok slik at det fortsatt er skambelagt å ha økonomiske problemer som gammel. Det beste utgangspunktet er nok å være fornuftig å gå inn i pensjonstilværelsen uten gjeld, og helst med litt på bok, sier Magne Gundersen.

Var det en stor økonomisk overgang å bli pensjonist?