Handelsdepartementet har bedt landets statlige handelsorganisasjon om å få lov til å gi ni iranske selskaper autorisasjon til å importere den populære Apple-telefonen, melder nyhetsbyrået Tasnim.

Formålet med å fjerne forbudet er å få bukt med den omfattende ulovlige smuglingen av telefonen til landet. Uoffisielle Apple-butikker er nemlig et vanlig syn i mer luksuriøse kjøpesentre i Teheran, og mange av landets unge og velstående bruker den nyeste utgaven av Apple-telefonen.

Iranske myndigheter, som tidligere i stor grad har latt smuglingen foregå, har de siste to månedene slått ned på telefonsmuglingen — noe som har ført til at prisen for en iPhone i Iran har steget. Myndighetene jobber også med å registrere mobiltelefoner slik at kun lovlig importerte telefoner kan brukes i landet.

Hvis det blir lovlig å importere iPhone-enheter til Iran, er det imidlertid usikkert om iranske selskaper vil kunne få kjøpt dem av Apple. Årsaken er at Iran fortsatt er underlagt amerikanske sanksjoner, som blant annet blokkerer iranske selskapers tilgang til store deler av det internasjonale bankvesenet. (©NTB)