— Det var selvfølgelig vanskelig å ikke skulle sørge. Men hun var så positiv, og ville at vi skulle være glade for den tiden vi hadde sammen, forteller Kjetil Mørland på telefon fra Oslo.

I 2015 vant Kjetil Mørland og Debrah Scarlett den norske MGP-finalen. 27. februar vender de tilbake til MGP for å gjøre en spesiell opptreden. Foto: Roald, Berit

Mandag slipper han singelen og musikkvideoen til «Skin» fra sitt kommende album «Make a Sail». Mange av sangene ble skrevet i perioden etter at moren hans, Hildegunn Kirkeslett, døde av kreft for fire år siden. «Skin» handler om at hun ikke ønsket at familien skulle sørge over henne. At de heller skulle huske den fine tiden de fikk sammen.

— Terapi

«Although I'm not in my skin I won't miss a thing - don't ever cry for me. Although I'm not on my feet I'll walk down the street wherever you may be, my boy, my boy», synger Mørland i refrenget.

— Det faller meg naturlig å skrive om personlige ting. Det var ikke noe jeg bestemte meg for. For meg er det terapi å skrive musikk. Det hjalp meg mye i den perioden. Det har bare tatt litt tid å fordøye før jeg kunne gi det ut, forteller han.

— Det høres ut som en vond skriveprosess?

— Man skulle tro det, siden det er i utgangspunktet et alvorlig og trist tema. Men dette er ikke en plate med utelukkende melankoli. Den inneholder også mye liv og glede. Min mor var et fundamentalt positivt menneske. Hun satte pris på livet og alle de små trivielle tingene i hverdagen. Det smittet over på alle oss rundt henne.

- Berg og dalbane

Selv om moren var gjennomgående positiv, beskriver Mørland kreftbehandlingen som en berg og dalbane.

— Hun var syk i åtte år. Når man er kreftsyk venter man stadig på nye resultater fra legen. Vi hadde alltid håp om at det skal gå bra, men det kom mange tilbakeslag på veien. Den prosessen er det mye av i musikken. Både melankolien og de oppløftende øyeblikkene.

Tittellåta på den kommende plata, «Make a Sail», ble skrevet mens moren fremdeles lå på sykehuset.

— Jeg så for meg denne sykehussenga på hjul som tok av fra sykehuset med lakenene som seil - ned korridorene,ut av sykehuset og hjem igjen til Grimstad.

— Hva synes familien din om at du skriver om noe så personlig?

— Jeg har vel egentlig ikke diskutert det med dem. Men de vet jeg skriver personlige tekster, og jeg vet at de støtter meg.

Skal bli far

I Wien kom duoen på et 8. plass med sangen "Monster Like Me". Foto: Meek, Tore

I tillegg til at Mørland slipper «Skin» denne uka, har han også en MGP-opptreden i Oslo Spektrum på trappene lørdag kveld — samme dag som kona har termin.- Det er klart at det er litt spesielt at alt kommer på én uke, sier han.

Utenfor Spektrum står taxien klar til Ullevål i tilfelle fødselen starter.

— De sier at man gjerne går litt over tiden med det første barnet, så vi håper at han kan vente til neste uke slik at ikke lat kommer på en gang.

— Så kona di synes at det er greit at du skal opptre under MGP når hun har termin?

— Så lenge jeg er på plass når fødselen er i gang så. Jeg kan ikke gå glipp av at barnet kommer, svarer Mørland bestemt.

I fjor vant han og Debrah Scarlett den norske finalen med «A Monster Like Me», og kom på en 8. plass i Eurovision Song Contest. Mørland kan ikke røpe detaljene, men kan si at duoen skal fremføre vinnerlåta i ny drakt lørdag kveld.

Siden finalen har Mørland brukt tiden til å ferdigstille plata som han også produserer selv.