— Dukken hadde en helt unaturlig, i mine øyne, usunn form. Det er greit at dukker ikke har naturlige former, det er tross alt bare dukker, men dette var for drøyt. Hva er poenget med å lage en dukke med en kroppsfasong som helt åpenbart ser feil ut, spør Kari Svelle Reistad.

Vanligvis ser hun med litt humor på både Barbie- og actionfigurer.

— Men denne så jeg ikke mye humor i, sier hun.

Absurde, tynne ben

Forrige helg fant Reistad denne dukken (bildet) blant lekene på den lokale Obs-butikken Olrud på Hamar.

Datteren hadde lenge sett seg ut denne her, en billig variant av en slags Barbiedukke, med ti-tolv tilhørende festkjoler. Hun hadde også sett den i tilbudsavisen familien fikk i posten.

Det er all grunn til å tenke over hva vi putter inn på barnerommet. Kari Svelle Reistad

Reistad kjøpte derfor dukken i bursdagsgave til femåringen. På grunn av påkledning og emballasje kunne hun ikke se gjennom esken hvordan den egentlig så ut. Sjokket kom derfor da dukken var ute og avkledd, den så helt absurd ut blant annet på grunn av de uproporsjonale og syltynne bena.

- Jeg klarte nesten ikke holde masken da hun tok dukken ut av esken, men jeg sa ikke noe til henne. Å ta fra henne dukken nå med kroppsform som argument er vanskelig, det blir også feil signaler å gi henne, sier moren.

Har du tips til familie-og oppvekstrelaterte temaer vi bør skrive om? Ta kontakt her.

Likevel ble hun fristet til å sende en henvendelse til Coop Obs på Facebook der hun spurte:

«Hei Coop Obs. Er dere fornøyd med kroppsformen på dokka dere selger?»

Flere tusen har likt forespørselen hennes og over 300 har kommentert.

— Selv om en femåring ikke ser ut til å bry seg om kroppsformer, er jeg usikker på om hun likevel lar seg påvirke. Det er all grunn til å tenke over hva vi putter inn på barnerommet. Og så blir hun jo eldre, og kroppsfokuset kommer fort nok på barneskolen, sier Reistad.

Flere har kommentert til Reistad, og i sosiale medier etter at saken ble publisert, at dette må dreie seg om en type dukke som brukes til å lage såkalt «Barbie-kake». Coop bekrefter imidlertid at dette er en dukke som sorterer under «leketøy».

Coops slagord: «Alt for barna»

— Et av våre viktigste slagord i Coop Obs! Hypermarked er «alt for barna», og vi er derfor spesielt opptatt av gode sunne kvalitetsprodukter for barn. Vi er enig i at denne dukken ikke tilfredsstiller disse kriteriene, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge Handel AS.

Han opplyser at den aktuelle dukken ikke lenger er i deres sortiment, eller hos leverandøren.

— Det var et av våre hypermarkeder som hadde igjen et restparti som nå er fjernet, legger Kristiansen til.

— Når det er sagt, det er veldig ofte slik at hverken dukker eller lekefigurer har fasong og kropp som stemmer med en virkelig menneskekropp. Det er viktig å huske på at dukker og figurer først og fremst er leketøy i barnas øyne, det er vi voksne som er rollemodellene og forbildene, sier han.

LES OGSÅ:

Slik ville Barbie sett ut i virkeligheten

- Gutter trenger også komplimenter

Foreldre så rødt da de leste dette

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppe og Twitterprofilfor Familie og oppvekst