De som ikke ønsket å utsette planen om et kalifat, brøt ut og har senere sluttet seg til den ytterliggående islamistgruppen IS, skriver den amerikanske nettavisen Daily Beast.

Dokumentene, som ble offentliggjort denne uka, ble beslaglagt under raidet mot bin Ladens skjulested i Pakistan i 2011. Ifølge dokumentene mente bin Laden at de som ønsket å skape et islamsk kalifat var «unge og ubesindige». Han mente det ville være potensielt skadelig å opprette et eget kalifat og mente man heller måtte fokusere på å eliminere potensielle trusler mot et slikt framtidig kalifat, vestlige land og deres allierte i Midtøsten.

Videre mente bin Laden at lokalbefolkninger skulle overbevises og ønske et religiøst styre velkommen. Han oppfordret sine tilhengere til å huske på sin «moral» og ikke drepe muslimer i moskeer og på markedsplasser.

Dokumentene beskriver en dyp splittelse blant jihadistiske grupperinger i synet på å opprette et islamsk kalifat. Flere av dem som avviste bin Ladens oppfordringer om å angripe Vesten innen opprettelsen av et kalifat, har senere sluttet seg til IS. (©NTB)