— Høstprogrammet er en uhøytidelig blanding av tull og alvor, med alt fra cheesy discodans og spøkelsesutrydding til ubehagelige fakta og absurde universer. Litt som en dropspose med søtt, surt og salt - og noe som virkelig røsker, sier Janne Molberg, daglig leder ved Cinemateket i Kristiansand.

Tirsdag starter de opp igjen med sine ukentlige visninger, og i åpningsuka er det program både tirsdag, onsdag og torsdag kveld. Først ut er «American Beauty» fra 1999, med Kevin Spacey i hovedrollen. Filmen ble nominert til åtte Oscar-priser, og vant fem av dem. Onsdag blir det animasjonsfilm, da «Mary and Max» står på programmet. Der har nylig avdøde Philip Seymour Hoffman stemmen til Max. Torsdag avsluttes åpningsuka med premiere på «The Zero Theorem» av Terry Gilliam, kjent fra Monty Python.

I "American Beauty" møter vi Kevin Spacey som familiefaren Lester Burnham. Han blir i overkant interessert i sin datters venninne, spilt av Mena Survari. Foto: Cinemateket

De siste årene har Cinemateket samarbeidet med flere ulike organisasjoner, og det arbeidet fortsetter høsten 2014. Ny samarbeidspartner er Amnesty International.

— De har en Stopp Tortur-kampanje og lurte på om vi kunne vise noe i den sammenhengen. Jeg setter veldig pris på kontakt angående slike samarbeid, og liker å finne film som røsker i oss og gir oss noe nytt å tenke på. Jeg ble sjokkert over å finne ut at bare i USA bor det over 500.000 torturofre, og har funnet en helt ny dokumentar som ser på ettervirkningene som disse må leve med, sier Molberg.

Dokumentaren «Beneath the Blindfold» vises 28. oktober. Ellers består høstens program blant annet av tegneseriefestivalen Stribefeber, 30-årsjubileum for «Ghostbusters», en Wim Wenders-serie og en egen vampyraften. Totalt blir det i underkant av 40 arrangementer på Cinemateket denne høsten.