— Det betyr alt for meg, og at jeg kan gjøre en tilfredsstillende jobb som Idas trener. Uten full akkreditering har jeg begrensede muligheter til å følge henne opp og gi henne innspill underveis i konkurransen, sier Udelhoven til Fædrelandsvennen.

Tidlig i neste uke drar sjukjemper Ida Marcussen og treneren hennes til Zürich-EM. Neste torsdag og fredag skal hun konkurrere i den sveitsiske storbyen. Marcussen mener det er helt nødvendig for å lykkes at hun kan rådføre seg med treneren på stadion.

Lukas Udelhoven, Ida Marcussens trener, har fått full akkreditering til det kommende europamesterskapet i Zürich. Dermed får han være med eleven sin så mye han vil under mesterskapet. Her trener de på Kristiansand stadion før avreise. Foto: Reidar Kollstad

— Det er helt avgjørende for meg å ha Lukas med meg hele tiden - slik at jeg kan forberede meg profesjonelt og være på mitt beste i Zürich, sier Marcussen.Fædrelandsvennen vet at Udelhoven måtte mase seg til i London-OL for to år siden. Og under VM i Moskva i fjor bodde de to fra hverandre - Marcussen med landslaget, Udelhoven på et annet sted. Nå er treneren tilbake i landslagsvarmen.

— Jeg er veldig glad og takknemlig for at alt nå ligger rette for en suksessfull mangekamp, sier Udelhoven.

- Trenger oppfølging

Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund, har følgende forklaring på hvorfor Udelhoven har fått full akkreditering.

— Fordi mangekjempere ofte har behov for ytterligere oppfølging underveis.

Sportssjefen mener Marcussen har levert gode resultater i det siste, og håper hun kan prestere opp mot sin egen norgesrekord på 6226 poeng i EM.

— Hun har fått god tid til å forberede seg, og levert gode resultater i sommer, så jeg tenker en prestasjon á la da hun satte norgesrekord kan være mulig. Og klarer Ida det, kan hun plassere seg ganske høyt, sier Nilsen.

— Rekord er selvfølgelig innen rekkevidde, er den klare beskjeden fra Marcussen selv.

Lader opp i Sveits

Team Marcussen er nå på en treningsleir i St. Moritz, helt sør i Sveits, på grensen til Italia. Og Udelhoven gleder seg over Marcussens utvikling den siste tiden.

— Hun har lært å se utfordringer på en mer positiv måte, ikke som en hindring. Hun lar gleden styre, og formen er absolutt på plass. Den positive trenden fra i fjor fortsetter, og da er det veldig givende å jobbe med en utøver som Ida, sier treneren, og legger til:

— Vårt fokus nå før mesterskapet blir å gjøre treningen enkel og effektiv. Hun skal finpusse sprintformen, og øke spenningsnivået fra dag til dag. Gleden til å angripe i Zürich skal «drepe» angsten for å mislykkes, sier Udelhoven.

— Pre-campen her i St. Moritz gir meg det jeg trenger for en god oppladning: Eventyrlig natur med fantastiske treningsmuligheter, masse rom og frihet for å lade opp til maks overskudd og glede, sier Marcussen.

I år er hennes bestenotering 6083 poeng i tyske Ratingen for en måned siden.