— Vi er inne i en influensatopp nå. Ved legevakten ser vi en økning av pasienter med influensasymptomer, sier Jarnes.

Foreløpig er det ingen tegn til at mange blir alvorlig syke.

— Noen av de eldre og svekkede pasientene har blitt veldig syke, men vi har ikke hatt mange alvorlige tilfeller så langt, forteller Jarnes.

Luftveisplager

Han kan konstatere at influensaen har truffet Kristiansand, og at flere av pasientene kan få andre plager i ettertid.

— Vi ser at flere får luftveisplager etter at de har hatt influensa, og det gjelder alle aldersgrupper. I tillegg kan det være lett å få andre infeksjoner.

Jarnes anbefaler alle som er i risikogruppen å vaksinere seg.

— Det er ikke for sent å vaksinere seg, men det haster. Det tar noen uker før den har effekt. Vi har en oppfatning av at alt for få vaksinerer seg, sier Jarnes.

Dagfinn Haarr, kommuneoverlege i Kristiansand, har tidligere uttalt at man ser en tendens til at færre i risikogruppene vaksinerer seg.

- For få vaksinerer seg

— Vi har bestilt samme mengde influensavaksiner i mange år, samtidig som antallet eldre og personer i risikogruppene øker. Konklusjonen er at det i hvert fall ikke er noen økning i antall vaksiner som blir tatt, tvert imot, sa Haarr til Fædrelandsvennen i november.

Risikogruppene omfatter blant annet alle fra fylte 65 år, beboere i omsorgsboliger og sykehjem og gravide etter tolvte svangerskapsuke.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det hyppigst påviste influensaviruset denne sesongen influensa A(H1N1), tidligere kalt svineinfluensa. Etter pandemien regnes dette som et vanlig sesonginfluensavirus.

— Svineinfluensaviruset er et mildt virus, men erfaringen er at den har angrepet yngre folk, som blir veldig syke, sier Haarr.

Svineinfluensaen dominerer

Kommuneoverlegen sier videre at mange har blitt immune mot dette viruset.

— Derfor vil ikke like mange bli smittet. Men noen kan altså bli veldig syke. Det vi lærte fra pandemien i 2009, er at god håndhygiene beskytter mot dette viruset og andre sykdommer.

Avdelingsleder Sølvi Noraas ved medisinsk mikrobiologisk avdeling ved Sørlandet sykehus, tror tallene for influensatilfeller vil stige utover i tiden som kommer.

— Vi analyserer og fører statistikk hver uke av prøvene som blir tatt. Fram til uke 4 var det ganske lavt. I uke 6 var rundt 30 prosent av prøvene vi tok positive, sier Noraas.

— Influensasesongen er i gang, men vi har nok ikke nådd toppen riktig ennå.

Avdelingsoverlege Ole Rysstad ved medisinsk avdeling forteller at de ser på tallene at det stadig påvises flere tilfeller.

— Foreløpig har vi ikke hatt stor pågang av influensapasienter. Vi har fått inn noen få pasienter som har blitt alvorlig syke, sier Rysstad.