De siste årene har utmeldingstallene for Den norske kirke normalt ligget på mellom 5000 og 6000. I fjor doblet tallet seg, og nådde 11.003. Og nå, med fire måneder igjen av 2015, har kirken registrert 9368 utmeldinger.

...vi ligger an til å slå tidligere utmeldingsrekorder.— Jeg kan ikke si annet enn at vi ligger an til å slå tidligere utmeldingsrekorder, sier direktør for Kirkerådets avdeling for kirkeordning, Ole Inge Bekkelund.

Straks Kirkemøtet 8. april i 2014 hadde stemt ned forslag om å åpne for vigsel av likekjønnede, spratt utmeldingstallene i været. De første ukene var tallene åtte-doblet, og sørget for at Fædrelandsvennen tidlig i januar kunne fortelle at utmeldingstallet for 2014 kun var slått av 1978. Det året førte 70-tallets abortdebatt og avsløringer om kirkelige demonutdrivelser til et foreløpig bunnår med 11.755 utmeldinger.

Kirkevalg til besvær

Bekkelund i Kirkerådet forteller at kirken hadde mottatt om lag 6000 utmeldinger allerede etter første halvår i år. Så har altså drøyt 3000 medlemmer brukt to sommermåneder til å melde seg ut av Den norske kirke.

Ole Inge Bekkelund.

— Trenden fra i fjor har fortsatt, og i år har i tillegg utmeldingsveksten trolig sammenheng med kirkevalget. Også tidligere valgår har vi sett at utsending av valgkort medfører at en del tar medlemskapet sitt opp til ny vurdering - og melder seg ut, sier Bekkelund.Da det var kirkevalg i 2009 og 2011 var utmeldingstallene på henholdsvis 10.792 og 7047. Men selv om utmeldingstakten nå straks skulle falle til samme nivå som første halvår i år, vil årets tall lande på over 13.000. Skulle imidlertid farten bli den samme i årets siste måneder som i de åtte første, må kirken i år slette 14.000 mennesker fra sine registre.

...vi må dessverre ta det som et tegn på at Den norske kirke ikke står like sterkt som tidligere.- Dette er kjempetrist, og vi må dessverre ta det som et tegn på at Den norske kirke ikke står like sterkt som tidligere, sier Bekkelund.

Han synes det er en fattig trøst at de årlige utmeldingstallene i søsterkirkene i Sverige og Finland ligger på over 40.000. — Nei, ingen trøst i det hele tatt, sier Bekkelund, som vil legge til at det er realt at mennesker som ikke kjenner seg hjemme i Den norske kirke melder seg ut.

Også i Kristiansand

Ifølge Margareth Jærnes Mongstad, som leder kirkens servicetorg i Kristiansand, har de ved inngangen til september mottatt 310 utmeldinger. I et «normalt år» er tallet 200. Også i Kristiansands tolv menigheter var 2014 et bunnår med 395, og utmeldingstakten må bremse kraftig i årets fire siste måneder for at ikke den rekorden skal ryke i år.

De siste dagene har enkelte mediers kilder fortalt at flere enn vanlig har meldt seg inn i Den norske kirke, blant annet for å kunne delta i kirkevalget. Men verken på nasjonalt nivå eller lokalt i Kristiansand kan Ole Inge Bekkelund eller Margareth Jærnes Mongstad bekrefte noen slik trend.

I Kristiansand kan Mongstad årlig telle om lag 50 innmeldinger, og på landsplan regner Bekkelund med at han i år kan notere noe i nærheten av 1100 slik han pleier.

Få kandidater til menighetsråd

I halvparten av menighetsrådene er det færre kandidater enn det som skal velges.

Nå i forkant av kirkevalget 14. september har Fædrelandsvennen sjekket valglistene til menighetsrådsvalget i 24 menigheter i Kristiansand og i de nærmeste kommunene omkring.

Til hvert av menighetsrådene skal det velges både faste representanter og varemedlemmer. I menighetene på Grim, Hånes, Lund, Randesund, Tveit, Voie, Birkenes, Iveland, Høvåg, Lillesand, Finsland og Hægeland er det færre kandidater enn dem som skal velges. Dermed kan disse menighetsrådene få færre vararepresentanter enn de skal ha.

Jeg tror folk vegrer seg for å ta ansvar og binde seg.- Det har vært det samme tidligere år. Jeg tror folk vegrer seg for å ta ansvar og binde seg, sier Eli Andås, som ledet nominasjonskomiteen i Lund menighet.

— Vi skulle gjerne hatt flere kandidater på lista, og særlig flere yngre, sier hun.