Det blir katten Ånund, oppkalt etter en grandonkel, som foreløpig er Tor Espen Helles daglige selskap. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Anne Nomeland Helle sørger for at sønnen får de julekakene an er vant til. Hun håper at ei kommende svigerdatter også har sansen for gamle tradisjoner. – Det kan i alle fall ikke skade, sier hun. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Tor Espen Helle pynter juletreet utenfor odelsgården. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Han koser seg med katten og småkaker, men skulle gjerne hatt ei gardskjerring. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Det er mye tradisjoner i stoga fra 1700-tallet på Helle i Valle der ungkaren Tor Espen bor. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Sissel er jo ei kjempeflott jente. Vi er venner, men den siste store gnisten eller kjærligheten fant vi ikke, sier Tor Espen Helle til Fædrelandsvennen.

Mange av Fædrelandsvennens lesere har fulgt fire bønders jakt på kjærligheten i TV2s program «Jakten på kjærligheten». Ikke minst har interessen vært stor siden to sørlendinger, ei ung kvinne fra Mandal og en odelsgutt fra Valle deltok.

En blir lei av å være aleine. Det er koselig å være to og få familie. Det er jo det en ser fram til.

Tor Espen Helle med sin Valle-dialekt ble også fort en medie- og publikumsyndling. «Gama», «ohoi», «stomp» og «sjå det» ble etter hvert sitater, brukt av seere fra nord til sør i landet.

Gama betyr morsomt og stomp brød, mens ohoi og sjå det, er ungkarens måte å hilse på.

Det blir katten Ånund, oppkalt etter en grandonkel, som foreløpig er Tor Espen Helles daglige selskap. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Lei av å være aleneTor Espen legger ikke skjul på at han virkelig håpet å finne kjærligheten og sin fremtidige kone gjennom programmet.

— En blir lei av å være aleine. Det er koselig å være to og få familie. Det er jo det en ser fram til, sier trettifemåringen.

Som ungkarer flest i Setesdal vet han at det ikke er lett å treffe damer som passer her. Folketallet minker og forgubbingen øker. Det er ikke for ingen ting at det ble arrangert den etter hvert så berømte ungkarsfestivalen på Ose for noen år siden.

Flere vil date

— Var det bare moro å delta i «jakten på kjærligheten»?

— Ja. Det har vært kjempemorsomt. Jeg håpet jo på finne ei som kunne bli kona mi. Men samtidig tenkte jeg at det får gå som det går. Man må ikke være redd for å ta sjanser.

Jeg har fått henvendelser fra noen damer som kunne tenke seg en date, ja. Men jeg må ta det med ro nå.

— Som sjarmør i beste sendetid på TV2, med over en halv million seere, har vel ikke aksjene dine på ekteskapsmarkedet sunket?

— Jeg har fått henvendelser fra noen damer som kunne tenke seg en date, ja. Men jeg må ta det med ro nå. Det er noe med å komme ned på jorda igjen. Det har vært en hektisk og konsentrert periode, smiler han mens katten Ånund maler i fanget der han slapper av i det koselige kjøkkenet på 1700-talls-gården han overtok for to år siden.

«Gama-klubben»

Dialekten og smilet til Tor Espen Helle gjorde inntrykk på mange.

Anne Nomeland Helle sørger for at sønnen får de julekakene an er vant til. Hun håper at ei kommende svigerdatter også har sansen for gamle tradisjoner. – Det kan i alle fall ikke skade, sier hun. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Han koser seg med katten og småkaker, men skulle gjerne hatt ei gardskjerring. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Tor Espen Helle pynter juletreet utenfor odelsgården. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Jeg får nesten daglig meldinger fra folk, både ungdommer og pensjonister, som sier de synes det har vært moro å følge med. En vennegjeng på seks, fra Skien tror jeg, som kommer sammen en gang i måneden, ringte og sa de ville kalle seg «Gama-klubben» og at jeg var velkommen når som helst, smiler han.Gjennom «Jakten på kjærligheten» har Tor Espen Helle fått et lite innblikk i hvordan kjendisers liv arter seg.

— Jeg har faktisk på følelsen av at farten på riksvei 9 forbi Helle har minka. Folk stopper og kommer opp i tunet for å ta bilder sammen med meg. Det har til og med vært folk på dagstur fra Bergen som ville se gården, forteller han.

«Noko ohoi»

Tor Espen Helle står med beina godt plantet på bakken. Blant vennene er han den samme - sauebonden og trelastarbeideren - som elsker folkedans og å kjøre snøscooter på Heddis-heia mellom de tre stølene han eier der. Han er en av kandidatene til Fædrelandsvennens «Årets sørlandskjendis» - også.

— Då eg høyrde det, vart eg noko «ohoi», ler han.

Stort å være kandidat sammen med folk som Hushovd og Formoe, synes han.

— Skulle ikke forundre oss om du får en mållagspris også, slik som du har satt vallemålet på plakaten?»

— Det hadde vore gama det.

Tradisjonsjul

Selv om bonden på Helle ikke har gardskjerring å feire julekvelden sammen med, blir det ei hyggelig jul i år også.

— Jeg kommer til dekka bord hos mamma og pappa. Der spiser vi nepespad - ei suppe laget på kjøtt og fisk, med lefser til.

Mor hans vil diske opp med all slags julebakst. Tor Espen har allerede fått en forsyning av det som ligger klar om kjente og ukjente romjulsgjester dukker opp.

- Fant ikke gnisten

— Første juledag drar jeg på heia med snøscooteren. Det er juletradisjon det også, sier han.

Neste jul har han kanskje gardkjerringa med seg på scooteren. Jakten på kjærligheten har odelsbonde Tor Espen Helle ikke gitt opp.

Tor Espen er en morsom og omtenksom fyr. Men gnisten fant jeg ikke.

Sissel Eskildsen

Kanskje finner han den allerede 10. januar? En jentegjeng i Vegårshei har invitert han med på et spinnvilt døgn i bygda. De skal sykle spinning i 24 timer! Til inntekt for kreftsaken.

Å være kjendisbonde på TV2 har sannelig brakt mangt med seg!

Sissel Eskildsen fra Mandal ble kjent som kvinnen som datet Valle-bonden på TV2. — Tor Espen er en morsom og omtenksom fyr. Men gnisten fant jeg ikke, sier Sissel Eskildsen.

— Det var jeg som valgte å gå av. I mine øyne er jeg mer klar til å legge «Jakten på kjærligheten» på hylla enn han, legger hun til.