Etter det avisen erfarer ligger det an til at Venstre og KrF har fått gjennomslag for å heve satsen for formuesskatten fra 0,75 prosent som regjeringen foreslo, til 0,85 prosent. Satsen er i dag på 1,0 prosent. Får de to støttepartiene gjennom dette, utgjør det vel én milliard kroner mer i skatt enn det regjeringen foreslo. I praksis betyr det at en tredel av skattegevinsten til de mest formuende forsvinner.

Regjeringens ønske om å redusere satsen på formuesskatten ville kostet 3 milliarder kroner. I tillegg ligger det i budsjettforslaget 1 milliard kroner i skattekutt ved økning av bunnfradraget fra 1,0 til 1,2 millioner kroner.

Venstre ønsket i sitt alternative budsjett å øke bunnfradraget til 2,2 millioner. Ifølge Dagens Næringsliv vil imidlertid Venstre på det nåværende tidspunktet i forhandlingene ikke «bruke» pengene de tar inn på å heve formuesskattesatsen på å øke bunnfradraget ytterligere. Isteden vil Venstre prioritere partiets hjertesaker.

Ifølge kilder i Høyre har det vært en klar oppfatning at det er nå, tidlig i stortingsperioden, at partiet har muligheten til å kutte i formuesskatten. Mer populære skattekutt kunne dermed bli spart til det nærmer seg valgkamp igjen. (©NTB)