Aids ble først påvist blant unge, homofile menn i USA i 1981. Men forskere er nå sikre på at viruset som utløser den dødelige tilstanden, eksisterte lenge før dette, heter det i en artikkel i vitenskapstidsskriftet Nature.Teorien bygger på analyser av en biopsi — en vevprøve - tatt fra en afrikansk kvinne for nesten 50 år siden. Prøven, som er bevart ved universitetet i Kongos hovedstad Kinshasa, viser genetiske spor av hivviruset.

Tidligere har man funnet lignende spor i blodprøve fra en mann, også han fra Kinshasa, som ble tatt i 1959 og senere fryst ned. - Dette var den gang vår eneste innsikt i aids-epidemiens eldste historie, sier den amerikanske forskeren Michael Worobey.

Han har brukt mange år på å studere fragmenter av virus fra medisinske arkiver og mer uvanlige kilder. Målet har ifølge nyhetsbyrået AP vært å finne ut når hiv-viruset tok spranget fra sjimpanser og over til mennesker.

Nye biologiske metoder har nå gjort det mulig å analysere prøven ved universitetet i Kinshasa grundigere enn før. Biten med parafinvoks viste seg å være noe bortimot en tidsmaskin, og brakte forskerne lenger tilbake i tiden enn de hadde forestilt seg. (©NTB)