— Det er fryktelig mye smått, bemerker advokat Øystein E. Krabberød.

Den erfarne bostyreren i Kristiansand snakker om konkurstallene fra Agder per utgangen av tredje kvartal 2016. De er nemlig høyere enn noen gang siden Fædrelandsvennen begynte å følge dem i finanskriseåret 2008. Se bare:

• Per utgangen av september i år hadde det vært 278 tilfeller av konkurser, tvangsavviklinger og tvangsoppløsninger i landsdelen.

• På samme tidspunkt i 2009, forrige «rekordår», da virkningene av finanskrisen slo inn for alvor, var tallet på samme tidspunkt 266. • I 2014, som også hadde høye tall, var det 255 tilfeller i løpet av årets ni første måneder.

• I den andre enden av skalaen ligger 2011 med «kun» 142 tilfeller. Gjennomsnittet for de ni årene er for øvrig 216. ## Ryddeaksjon

Det var i juni i år at konkurstallene skjøt i været. Hovedforklaringen stammer imidlertid fra april, to måneder før. Da sendte Foretaksregisteret i Brønnøysund ut en lang rekke varsler om tvangsoppløsninger til foretak, typisk grunnet manglende styre eller revisor, eller ikke-innsendt årsregnskap. Så ble det alvor i juni; i den måneden alene havnet 41 Agder-selskaper i skifteretten som tvangsoppløsningsbo - i praksis det samme som konkursbo.

En høy andel personlige konkurser hører også med til bildet, mange av dem for mennesker med østeuropeisk-klingende navn. Man kunne mistenke at Skatteetaten også har drevet med opprydning, men det stemmer visst ikke. For som fungerende avdelingsdirektør Bente Berg skriver i en e-post:

«Skatteetaten har ikke endret praksis i bruk av konkurs som virkemiddel i vårt innkrevingsarbeid. Våre tall viser at antall konkursbegjæringer i Agder er på tilnærmet samme nivå hittil i år, som for samme periode i fjor. På generelt grunnlag kan vi si at dersom en skyldner slås personlig konkurs, er han fortsatt ansvarlig for kravet etter at konkursbehandlingen er avsluttet. Skatteetaten vil fortsette å kreve innbetaling i henhold til gjeldende regelverk."

Advokat Øystein E. Krabberød, rutinert bostyrer, mener det er mye smått blant de høye konkurstallene i 2016. Foto: Arkiv/Roald Ankersen

Utsatt Tønnevold-systemEn ikke ubetydelig bidragsyter til konkursstatistikken er Tønnevold Eiendom AS. Da Grimstad-selskapet gikk overende i januar, trakk det med seg ti datter— og konsernselskaper i løpet av kort tid. At det kan bli flere, er ikke umulig. For som bostyrer Øystein E. Krabberød skriver i sin foreløpige innberetning til Aust-Agder tingrett: «(...) har bostyrer i samråd med Jan Olaf Tønnevold konkludert med at en rekke selskaper i konsernet er insolvente. (...)«

Apropos: Morselskapet i Tønnevold-systemet, Tønnevolds Tankrederi AS, viste fram en negativ egenkapital på 123 millioner kroner per utgangen av 2015. — Det er et komplisert konkursbo med store gjeldsposter selskaper imellom, forteller advokat Krabberød til Fædrelandsvennen.

Noen profilerte

Av andre, mer eller mindre profilerte konkurser på Agder så langt i 2016 kan nevnes:

Gull Funn og Gullsmedgruppen AS, smykkekonsernet i Arendal med lange tradisjoner og omsetning i flere hundre millioners-klassen.

Teamup Automasjon AS i Flekkefjord, med 23 ansatte som leverte offshore modifikasjonsprosjekter innen elektro, automasjon, instrumentering og telekommunikasjon.

Quartfestivalen AS, dannet for å markere den kjente festivalens tjuefemårsjubileum, floppet som kjent.

Ogge Gjesteheim klarte ikke å matche inntekter og kostnader.

Anleggsvirksomhet bukket under i en tøff bransje.

Stiftelsen Farsund Kristne Grunnskole måtte også kaste inn håndkleet i september.

I tillegg er det en lang rekke foretak og enkeltpersoner som har drevet innen alt fra eiendom og handel til håndverkertjenester og annen service, serveringsvirksomhet medregnet.