OSLO: Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker har besluttet å ikke ta Kristiansens begjæring om gjenåpning til følge. Avgjørelsen i kommisjonen er enstemmig.

Gir ikke opp

— Vi er skuffet, men ikke utslått, sier advokat Klomsæt til fvn.no.

Kristiansen ble i Agder lagmannsrett 13. februar 2002 dømt til forvaring i 21 år, med en minstetid på 10 år, for voldtekt og drap.

Kommisjonen har vurdert de nye forholdene som er påberopt etter dommen i 2002, og konkluderer med at det ikke foreligger nye bevis eller omstendigheter som vil kunne føre til frifinnelse.

— Jeg konstaterer at det offentliges strategi om å ødelegge bevisene har lyktes, sier Klomsæt.

- Faglig feil

Nye DNA-analyser bidrar ikke til å svekke bevisene mot Kristiansen, mener kommisjonen.

— Her tar kommisjonen feil. De ser helt bort fra undersøkelser gjort i England, og det er oppsiktsvekkende, mener Klomsæt.

Det er heller ikke grunnlag for å fastslå at rettens administrator i tingretten var inhabil eller at det foreligger straffbare forhold fra tjenestemenn i politiet eller andre aktører i saken, heter det i kommisjonens redegjørelse.

Savner dokumenter

Kommisjonen har heller ikke funnet noe som støtter Kristiansens advokat i hans teori om at Viggo Kristiansens meddomfelte kunne ha vært alene som gjerningsmann, skriver kommisjonen.

— Vi gir ikke opp kampen. Vår plan videre nå er å kreve ny analyse av de første avhørene som ble gjort av Jan Helge Andersen. Vi kommer dessuten allerede i morgen, fredag, til å kontakte sivilombudsmannen for å få dem til å sørge for utlevering av 225 saksmapper som jeg savner i saken, sier advokaten.

Advokat Klomsæt fikk ikke tillatelse fra Ila landsfengsel til å la Fædrelandsvennen snakke med Viggo Kristiansen torsdag kveld.

Usaklig av Klomsæt

Ada Sofie Austegard, moren Stine Sofie Sørstrønen, er glad Gjenopptakelseskommisjonen valgte å ikke ta begjæringen til følge. Hun har lest dokumentene i begjæringen og sier til NTB at hun ikke er overrasket over avgjørelsen.

– Det finnes ikke noe nytt i det som er overlevert kommisjonen. Alt Klomsæt har lagt fram har tidligere vært behandlet av domstolene. Nå håper jeg virkelig at siste ord er sagt i denne saken, sier hun.

Hun opplever det som «en forferdelig belastning» at det gjennom media og begjæringen blir sådd tvil om at baneheiadommen er riktig. Hun fnyser av Klomsæts påstander om at kommisjonen har tatt politiske hensyn når den har fattet sin avgjørelse.

– Påstanden er fullstendig usaklig. Jeg har full tiltro til kommisjonens profesjonalitet, uten hensyn verken til hva jeg selv eller det offisielle Norge føler og tenker, sier hun til nyhetsbyrået.