— Virginia, svarer USA-entusiast Jan Arild Snoen Aftenposten på spørsmål om hvilken delstat som vil gi svaret på hvem som har vunnet presidentvalget natt til onsdag.

Snoen tror McCain må vinne Virginia dersom han ikke vinner Pennsylvania, og i dag ser det ikke ut som om han har sjans i sistnevnte delstat.

Stemmelokalene i Virginia stenger klokken 01 norsk tid. Valgdagsmålingene som da offentliggjøres, er ikke nødvendigvis til å stole på, men om de viser brakseier for Obama, og dette stemmer overens med allerede offentliggjorte resultater, kan det hele være avgjort.

— Innen klokken ett bør såpass mye være opptalt at vi har en ide om valgdagsmålingene er noenlunde til å stole på, mener Snoen.

I 2004 var de ikke til å stole på. De spådde de klar seier for Kerry i Virginia, mens Bush hadde vunnet.

De kritiske tidspunktene (norske tider):

00.00/01.00: Indiana. Viser valgdagsmålingene klar seier til Obama, kan løpet allerede være kjørt for McCain.

01.00: Virginia. Har McCain tapt både Indiana og Virginia, vil USAs TV-stasjoner begynne å snakke om Obama som vinner. Men selv med klart tap på valgdagsmålingene i bare én av disse delstatene, tyder mye på at det har gått Obamas vei.

01.30: Ohio og North Carolina. McCain må vinne begge statene. Har alle de hittil nevnte statene gått til Obama med klare marginer, er spenningen over.

02.00: En lang rekke delstater, deriblant Florida og Pennsylvania. McCain må vinne Florida.

03.00: Colorado. Delstaten ser nå ut til å vippe Obamas vei. Tap der kan med Snoens ord være «spikeren i kista» for McCain.

Se tidspunktene for alle delstatene hos CNN . (Legg til seks timer.)

To faktorer avgjør når vinneren kåres

Det er altså to faktorer som avgjør hvor tidlig en vinner kan utpekes i hver av delstatene:

Størrelsen på vinnermarginene i valgdagsmålingene. Entydige resultater med stor margin gjør at vinneren vil utpekes tidligere.

Hvor godt disse valgdagsmålingene stemmer overens med de allerede opptalte lokale resultatene i delstaten.

Det er langt fra sikkert at valgdagsmålingene i Virginia vil være så klare at en vinner kan utpekes allerede klokken ett, og uansett gjør Snoen flere forutsetninger når han mener den delstaten vil gi svaret.

Mer sannsynlig er at en vinner kan utpekes klokken to natt til onsdag. Da kommer valgdagsmålingene fra en rekke viktige vippestater.

Det er også mulig at vi må vente mye lenger for å få vite hvem som blir USAs neste president. Hvis valgdagsmålingene er jevne i flere viktige delstater, og det blir forsinkelser i stemmeopptellingen, kan resultatet la vente på seg i flere dager.

- North Carolina, Virginia og Ohio

CNNs valgeksperter Nathan L. Gonzales og Stuart Rothenberg tror vi vil få svaret klokken 01.30 norsk tid.

«Hvis Obama vinner North Carolina, har han også sannsynligvis vunnet Virginia, og er på god vei til Det ovale kontoret» skriver de.

De oppfordrer TV-seerne til også å følge med på Ohio, hvor stemmelokalene stenger samtidig med North Carolina: klokken 01.30. Snoen mener vi også bør følge med på Indiana, hvor stemmelokalene stenger ved midnatt i deler av staten og klokken ett i andre deler. Det er av denne grunn usikkert når de første valgdagsmålingene vil komme. Han tror McCain er sjanseløs uten å vinne denne delstaten.

— Indiana er tradisjonelt republikansk, men meningsmålingene er helt jevne. Vinner Obama her, er alt avgjort. Men det skal mye til for at valgdagsmålingene gir så stort forsprang at amerikanske TV-kanaler avblåser det hele allerede da. Jeg tror McCain vinner Indiana, sier Snoen.

FÆDRELANDSVENNEN/AFTENPOSTEN