KRISTIANSAND: Undersøkelsen er utført av Opinion på vegne av Statens vegvesen. Landsgjennomsnittet ligger på 45 prosent, og det er folk i Midt-Norge som er flinkest til å holde seg våkne når de kjører bil.

_Midt-Norge (Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal): 34 prosent.

Vestlandet (Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland): 43 prosent.

Nord-Norge (Finnmark, Troms og Nordland): 47 prosent.

Østlandet (Vestfold, Buskerud, Oppland, Hedmark, Østfold, Oslo og Akershus): 50 prosent.

Sørlandet (Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark): 52 prosent._

Signe-Gunn Myre i Statens vegvesen region Sør har ingen god grunn til hvorfor sørlendinger kommer dårligst ut på listen.

— Det kan være flere grunner til det. Kanskje det bare er slik at sørlendinger har svart mer ærlig, men det blir bare spekulasjoner, sier hun til fvn.no.

Søvn dreper

Sjåfører som sovner bak rattet er en av de vanligste årsakene til møte- og utforkjøringsulykker. Dette er de alvorligste ulykkene, og medfører som oftest omkomne og hardt skadde. Opptil 30 prosent av disse ulykkene antas å skyldes at sjåføren har sovnet.

Statens vegvesen har gjennomført en Stopp og sov-kampanje siden 2004. Andelen som sier de stopper og sover, har i denne perioden økt fra 13 til 24 prosent.

— Det er veldig gledelig å se at kampanjen fungerer. En blund på 10 til 15 minutter dersom man er søvnig bak rattet gjør underverker, og man vil da være i stand til å kjøre i et par timer til, opplyser Signe-Gunn Myre.

Hun kan fortelle at Statens vegvesen i år har valgt å fokusere på feriebilistene.

— Men i september vil vi fokusere kampanjen mot yrkessjåfører, forteller hun.

Fem gode råd

_Vær uthvilt før du setter deg bak rattet!

Stopp og sov i 15 minutter hvis du blir trøtt!

Drikk vann!

Bytt sjåfør!

Ta pause før du blir trett!_