WASHINGTON: I en direktesendt TV-tale onsdag kveld advarte president Bush om fare for langvarige og smertefulle nedgangstider.

— Vi står midt i en alvorlig finanskrise. Hele den amerikanske økonomien er i fare, sa Bush og forklarte at regjeringen har lagt fram forslaget om en krisepakke på 700 milliarder dollar for å avverge panikk som kan ende med resesjon.

- Fungerer ikke

Hensikten med krisepakken er blant annet å gjenopprette tilliten til markedet

— Markedet fungerer ikke som det skal, og det er omfattende tap av tillit. Store deler av USAs finanssystem står i fare for å stanse opp. Enda flere banker kan gå over ende, verdien av boligen din kan rase, antall tvangssalg vil øke og millioner av mennesker kan miste sine jobber, sa president Bush i sin tale, som i seg selv er et tegn på hvor alvorlig situasjonen er.

Redningspakken fikk en varm velkomst med en gang den ble fremmet, men kongressmedlemmer i begge partier har de siste dagene hatt store innvendinger.

- Skjønner bekymringen

Bush understreket i talen at han skjønner at Kongressen nøler med å stille så mye av skattebetalernes penger som sikkerhet, men gjorde det klart at det vil koste skattebetalerne mye mer om krisepakken ikke blir iverksatt.

— Blir ikke redningspakken vedtatt så raskt som mulig, vil det koste amerikanerne mye mer senere, advarte Bush.

— De siste ukene har mange amerikanere vært bekymret over sin økonomiske situasjon og for framtiden. Jeg forstår deres bekymringer og frustrasjon, sa Bush,

Vil bli tilbakebetalt

Han brukte talen for å forsøke å forklare den amerikanske befolkningen hvordan finanskrisen har oppstått. Krisen blir omtalt som den verste siden Den store depresjonen på 30-tallet.

— Med en situasjon som ble mer og mer alvorlig fra dag til dag, sto jeg overfor valget mellom å komme med dramatiske tiltak og å la noen få personers uansvarlige handlinger undergrave alles økonomiske sikkerhet, sa presidenten.

Han sa også at han forventer at svært mange av, kanskje alle, skattebetalernes penger i redningspakken, blir tilbakebetalt etter hvert.

Obama til møte

Finansminister Henry Paulson og sentralbanksjef Ben Bernanke har de siste dagene drevet intens lobbyvirksomhet for Bush-administrasjonens forslag. De har hatt private møter med kongressrepresentanter og blitt grillet i flere høringer.

President Bush skal torsdag diskutere krisepakken med medlemmer av Kongressen på et møte der også presidentkandidatene John McCain og Barack Obama skal delta.

Les også: Obama og McCain til Bush for å diskutere krisen