OSLO: Klokken 14.00 fredag giftet Gard Realf Nielsen og Lasse Sandaker seg i våpenhuset i Kampen kirke i Oslo.

Timene før vielsen ble langt mer hektiske enn paret hadde forventet, etter at det ble klart at biskop Ole Christian Kvarme forsøkte å hindre seremonien fra å skje innenfor kirkens dører.

— Det har vært en slitsom dag og ingen hyggelig oppladning. Men nå er vi glade, sa paret da de møtte pressen på kirketrappen etter vielsen.

- Banalt

Og det var nettopp på kirketrappen eller utenfor kirken at biskopen skulle ønske at vielsen hadde foregått – ikke i våpenhuset.

— Biskopen har nok for lite å gjøre som blander seg inn i noe så banalt, sa nygifte Lasse Sandaker.

Sandaker mener ikke det var en annenrangs vielse selv om den fysisk foregikk utenfor selve kirkerommet:

— Dette er et skritt i riktig retning. Om ti år kan alle få gifte seg i kirkerommet.

Strider mot praksis

Etter at Vårt Land torsdag skrev om den planlagte vielsen, var det i løpet av kvelden og fredag formiddag stor aktivitet for å få stanset vielsen. Årsaken er at den strider med det som er praksis i Den norske kirke.

Ifølge Vårt Land ble sokneprest Aud Sigurdsen i Kampen kirke kontaktet av domprost Olav Dag Hauge for å få henne til å stanse vielsen i kirkens våpenhus. Dette skjedde etter at Ole Christian Kvarme først hadde kontaktet domprosten.

Beskjeden fra domprosten formidlet soknepresten videre til paret Gard Realf Nielsen og Lasse Sandaker.

— Jeg foreslo at selve partnerskapsinngåelsen kunne foregå i menighetshuset. Forbønnshandlingen kan så skje i kirken. Men beskjeden jeg fikk tilbake, var at de ikke ønsket noen endringer, sier soknepresten til Vårt Land.

Hun gjorde ikke noe konkret for å stanse vielsen.

– Ingen i den kirkelige ledelsen godkjenner at andre instanser enn kirken gjennomfører seremonier i kirken uten at biskopen har godkjent det. I dette tilfellet var det en dommer som sto for en verdslig partnerskapsinngåelse i våpenhuset, sier domprost Olav Dag Hauge til NTB.

Åpne dører

Dørene mellom våpenhuset og kirkerommet sto åpne under vielsen. Gjestene i kirken kunne dermed se og høre det som foregikk, og presten kunne overvåke seansen fra alteret.

Etter vielsen, som ble foretatt av en dommer, ble det gjennomført en forbønnshandling i selve kirkerommet.

Gard Realf Nielsen er leder i Åpen kirkegruppe, utdannet prest og tidligere ansatt i Oslo bispedømme.