OSLO: -Vi mottok dødsbudskapet med sjokk og sorg. Det er dypt tragisk, og våre tanker går til familie, kollegaer og venner av Carsten, sier generalsekretær Jahn-Arne Olsen i Norsk Journalistlag.

Også flere andre norske fotografer og journalister var like i nærheten da det ble avfyrt skudd mot den norske delegasjonen.

— Skremmende

  • Det er skremmende og sjokkerende at det skjer slike angrep. Journalister er åpenbart veldig utsatte i konfliktområder, sier leder Elin Floberghagen i journalistlaget.

Journalistlaget sier det må stilles store krav til mediehus som sender reportere ut på oppdrag i urolige områder.

— Det er svært viktig at mediene tar sikkerhetstreningen av sine folk alvorlig. Journalistene må være forberedt på at de kan havne i mange farlige situasjoner, sier Floberghagen.

Kokkvold: – Ekstremt dilemma

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund beskriver Thomassen som en solid og innsiktsfull journalist. Han sier drapet viser hvilke ekstreme dilemmaer norske mediebedrifter står ovenfor.

— På den ene siden har de ansvar for reporteren de sender ut i en krigssone. Samtidig er det viktig at pressen er til stede i slike områder. Det er bare de som er der som kan formidle hva som skjer, sier Kokkvold.

— Dette er også en påminnelse om at vi er en liten nasjon. Vi er heldigvis ikke vant til slike episoder, og derfor gjør det ekstra sterkt inntrykk, fortsetter Kokkvold

Skal kurse journalister

Norsk Journalistlag arbeider nå med å få laget et kurstilbud til reportere som skal på jobb i konfliktområder.

— I dag vi har vi ikke et eget kurstilbud for journalister som skal ut i farlige områder. Både helsepersonell og prester blir kurset før de reiser ut, og da bør også journalister få et tilbud, sier faglig sekretær Trond Idås i journalistlaget.

Idås håper kurstilbudet skal være klart i løpet av høsten.