– København-forliket er nok ikke alt hva alle håpet på, men dette vedtaket er en viktig begynnelse, sier FNs generalsekretær Ban ki-Moon.

Avtaleteksten, som ble sluttforhandlet i møter mellom USAs president Barack Obama og en gruppe store utviklingsland fredag kveld, setter ingen konkrete mål for utslippskutt.

Harde utfall

Den fastslår målet om å redusere den globale oppvarmingen til 2 grader, men er blitt strekt kritisert for ikke å levere tilstrekkelige tiltak.

Nærmest motvillig ble en gruppe av 28 utvalgte land som har vært en kjerne i forhandlingene, med på teksten natt til lørdag. Blant disse landene var også Norge.

Men i plenumsforsamlingen møtte enigheten mellom de 28 landene sterk motstand fra flere land.

Etter tirader og harde utfall fra land som Sudan, Venezuela og Sudi-Arabia gjennom natten, sto forhandlingene på kanten av stupet. Til slutt involverte FN-sjefen seg personlig og snakket med de forskjellige partene, etter at møteverten, statsminister Lars Løkke Rasmussen, valgte å tre tilbake.

Først på formiddagen, etter langtrukne diskusjoner og en to timer lang «kort pause» ble det klart at møtet «tar til etterretning» teksten som Obama og de andre hadde meislet ut. Avtalen vil imidlertid bare gjelde for landene som skriver under på den.

Penger umiddelbart

En egen liste over landene som støtter teksten skal føyes til den, noe som betyr at det også blir synlig hvem som er imot. De 28 som først var enige skrives inn med en gang, mens resten vil føye seg til etterhvert.

FNs generalsekretære slår samtidig fast at forliket sørger for at tidligfinansiering av tiltak i utviklingsland kan tre i kraft fra nyttår.

– Dette vil ha en umiddelbar opersjonell effekt. Fra januar neste år vil 30 miliarder dollar over tre år bli tilgjengelig, og det grønne København-fondet tre i kraft, sier Ban.

FN-sjefen legger ikke skjul på at han hadde ønsket seg en mer ambisiøs avtale, men at det var viktig å få noe ned på papiret.

– Vi vil prøve hardt for å få i land denne juridisk bindende avtalen så fort som mulig i 2010, sier han, og understreker at det vil kreve mye av partene.

– Dette har vært veldig vanskelige forhandlinger. Over 130 stats— og regjeringsledere var tilstede. Aldri før har dette skjedd i FNs historie, sier Ban, som har jobbet døgnet rundt de siste dagene for å få det hele i land.

– Jeg har bare sovet to timer på 48 timer, smilte en lettet FN-sjef da han møtte pressen lørdag.