Kristian Holvik sier elevene nå spiller mer ballspill og gjør andre ting i friminuttene i stedet for å sitte på mobilen. Foto: Reidar Kollstad
Linn Jakobsen syns det er helt greit at mobilen ikke er tilgjengelig i løpet av skoledagen. Foto: Reidar Kollstad
Oppvekstdirektør Arild Rekve sammen med Mette Fimreite Roth (H) da det felles ordensreglementet kom. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Det kom et ønske fra trinnet om å prøve ut en mobilfri skolehverdag, sier trinnleder for åttende, Elisabeth Lindland.

— Mobilen har jo for mange unge blitt en stressfaktor, da spesielt innen sosiale medier. De skal følge med på alt som blir lagt ut, de skal selv legge ut ting og de skal få likes. Det å kunne slippe all denne aktiviteten på mobilen mens de er på skolen, følte nok noen ville vært fint, sier inspektør ved skolen, Marianne Jonassen.

I tillegg forteller Jonassen om hendelser der mobilen har blitt brukt til helt feil formål på skolen, som da noen opprettet en Instagram-konto som oppfordret til slåssing på skolen før jul i fjor.

— Dette prosjektet er jo også med på å forebygge mot slike hendelser, sier hun.

Møvig er ikke den første skolen i Kristiansand som forsøker å kutte ned på mobilbruken på skolen. En sjekk med byens ungdomsskoler viser at over halvparten har gjort tiltak for å redusere mobilbruken utover ordensreglementet som gjelder for hele kommunen. Også andre steder i fylket jobbes det med innstramming.

- Vi er mer sosiale

Selve mobilhotellet på Møvig er en verktøykasse med plass til mobilene. Hver elev har sin faste plass, og leverer telefonen inn på starten av dagen. «Hotellet» blir så låst inne hele dagen før elevene får tilbake mobilen når de skal hjem.

Linn Jakobsen og Kristian Holvik går i åttende klasse og syns mobilhotellet er helt greit.

Linn Jakobsen syns det er helt greit at mobilen ikke er tilgjengelig i løpet av skoledagen. Foto: Reidar Kollstad

— I begynnelsen savnet jeg mobilen litt, men nå har jeg egentlig ikke noe imot det. Vi er mer sosiale, og finner på flere ting i friminuttene, sier Jakobsen.

— Før når du gikk i gangen, var det alltid noen som satt langs veggene og så ned på telefonen. Det ser man ikke nå lengre, sier Holvik.

Kristian Holvik sier elevene nå spiller mer ballspill og gjør andre ting i friminuttene i stedet for å sitte på mobilen. Foto: Reidar Kollstad

I vår skal også niende trinn ved skolen prøve ut prosjektet, som utgår i juni. Om ordningen blir videreført neste skoleår skal vurderes etter en evaluering.

Permanent løsning på Vigvoll

På Vigvoll ungdomsskole innførte de mobilhotell allerede i august i fjor for alle trinn på skolen. Tidligere hadde de forbud kun i timene.

— Det fungerte ikke i praksis. Det er så fort gjort å nappe frem telefonen fra sekken om det kommer en snap, sms eller oppdatering på Facebook. Da tenkte vi at vi måtte fjerne den muligheten i større grad, sier rektor Sverre Bjotveit. Elevene får nå lov til å hente mobilen i storefri, men likevel er ikke alle fornøyd med ordningen.

— Elevrådet har forsøkt å få det bort, og vi har lyttet til argumentene deres. Likevel velger vi å fortsette med ordningen, ettersom vi mener det ikke er alle som faktisk klarer å la mobilen ligge i sekken gjennom hele timen, sier Bjotveit.

Han sier mobilhotellet har fungert slik de håpte, og kan anbefale ordningen til andre skoler.

- Tilbakemeldingene fra lærerne forteller at ordningen har gitt ønsket effekt. Mobilen forstyrrer ikke undervisningen lenger, og elevene er mer sosiale i friminuttene. Vi som skole tenker at denne ordningen absolutt gir en gevinst, og vi ønsker nok å fortsette, sier rektoren.

Sverre Bjotveit, rektor ved Vigvoll skole er fornøyd med resultatene som mobilhotellet har gitt. Foto: FOTO: Kjartan Bjelland

Han mener et felles, kommunalt regelverk på mobilbruk i skolen kunne vært positivt for elevenes del.

— Det hadde nok vært lettere for våre elever å forholde seg til bestemmelsene våre hvis noen andre også hadde det slik, sier Bjotveit.

Opp til hver enkelt skole

I 2013 vedtok bystyret et felles ordensreglement for alle skolene i Kristiansand kommune. Utover dette bestemmer skolene selv.

I ordensreglementet heter det at elevene bare har lov til å bruke mobiltelefon i undervisningen dersom læreren tillater det, og alt av fotografering og lydopptak i skoletiden er kun lov med lærerens tillatelse.

– Hvilke retningslinjer som følges om mobilbruk er stort sett opp til hver enkelt skole, sier Ole Wongraven, rådgiver i oppvekstdirektørens stab, og legger til:

– Noen bruker mobilen aktivt i undervisningen, mens andre har løsninger som mobilhotell. Den vanligste praksisen er nok «vil ikke se den, vil ikke høre den», der elevene har lov å ha mobilen på skolen så lenge den ligger i sekken i timene.

Leder av oppvekststyret, Mette F. Roth, sier bystyret er fornøyd med reglementet fra 2013. – I dag har alle mobiltelefoner og foreldre har kontakt med barna via den, så vi følte at de begrensningene vi la den gangen holdt, sier hun og får støtte av oppvekstdirektør Arild Rekve.

Oppvekstdirektør Arild Rekve sammen med Mette Fimreite Roth (H) da det felles ordensreglementet kom. Foto: Torstein Øen

– Vi vurderer det slik at det er skolene sammen med elever og foreldre som håndterer disse problemstillingene best sammen, og ikke oss i kommunen, sier han.

Mot et klart forbud

Bystyremedlem Åse Birgit Løvdal (Ap) er ikke for et nasjonalt forbud, men tror det viktigste er at mobilbruk diskuteres i skolene.

Åse Birgit Løvdal (Ap) mener både ungdommer og voksne har godt av å bli mer bevisste på mobilbruken sin. Foto: FOTO: Kjartan Bjelland

– At skolene er bevisste på dette, og at det diskuteres i både i FAU, elevråd og ledelse tror jeg kan skape gode holdninger, sier hun.

Leder i kommunalt foreldreutvalg i Kristiansand, Merete Gulbrandsen, sier følgende:

– Jeg skjønner godt at elever kan oppfatte det som urettferdig når reglene er så forskjellige fra skole til skole. Det som da kunne vært gjort, er å melde inn en sak om det til oss, som vi igjen tar med til oppvekststyret som kan lage nye forslag til felles retningslinjer angående mobilbruk.

Hun legger til at utvalget mener det er naturlig at elevene har mobilen med på skolen.

– Vi er nok mot et klart forbud, det tror vi blir veldig vanskelig å overholde. Vi syns likevel det er positivt å prøve ut nye ting, samtidig syns vi er det er viktig at elevene har mulighet til å sjekke telefonen i friminuttene på skolen.