OSLO: 26. mars i år fikk politiet melding om ulykken i Fjelltunveien. En blokk hadde rast ned i boligblokken, som begynte å brenne. Fem personer omkom. Totalt ble 85 personer evakuert i området.

Etter ulykken oppnevnte Kommunaldepartementet et utvalg med et omfattende mandat og kort frist, som skulle utarbeide en rapport med forslag til tiltak. Denne rapporten ble i dag overlevert Regjeringen.

Alle omkom momentant

Fylkesmann Ottar Befring ledet utvalget, som kalles Ålesundutvalget.

— Ingen flere kunne ha vært reddet. Alle fem omkom momentant, sier Befring.

Han viser til at redningsarbeidet fungerte godt, og at samhandlingen mellom instansene var god.

I forbindelse med byggingen av blokken ble 8000 kubikkmeter fjell sprengt ut. Utvalget konkluderer med at utsprengningen av tomten var årsaken til at skråningen i Fjelltunvegen ble ustabil og senere raste ut.

— Det var bare var et tidsspørsmål før raset var et faktum, sier Befring.

Høyeste prioritet

2500 kubikkmeter, eller 6000 tonn, fjell raste ut og traff blokken. Bygget ble skjøvet frem og førte til at gasstanken ble ødelagt.

— Gasstanken er årsaken til at brannen ble så omfattende som den ble, men den er ikke årsaken til selve ulykken, sier Befring.

Utvalget mener derfor at alle gasstanker som ligger i nærheten av boligblokker bør sjekkes og graves ned.

— Vi må unngå at denne typen ulykker skjer igjen i fremtiden. Utvalget har pekt på viktige sider som må følges opp raskt, sier Magnhild Meltveit Kleppa, kommunal- og regionalminister.

Rapporten skal gi høyeste prioritet, sier Kleppa.

Justisminister Knut Storberget berømmer Ålesund kommune for arbeidet som ble utført etter ulykken.

— Det er fantastisk å se hvordan man klarte å mobilisere. Måten arbeidet ble utført på bøtet på mye lidelse, sier Storberget.

Foto: Scanpix