BERLIN: — Dette er utrolig morsomt, ingen tvil om det. Nå har jeg fullt sett med gullmedaljer, og det er en god følelse å være den første som klarer det, sa Thorkildsen til NRK, like etter at han ble historisk som første mannlige spydkaster til å vinne både OL, VM og EM.

Gratulasjoner

Etter triumfen fikk Thorkildsen et velfortjent kyss av kjæresten Christina Vukicevic.

Også statsminister Jens Stoltenberg og kulturminister Trond Giske sendte sine gratulasjoner til spydkongen etter at VM-gullet ble sikret:

«Vi gratulerer med overbevisende VM-gull i spyd! Jens Stoltenberg og Trond Giske.»

Slo til

Etter en skuffende kvalifisering, slo Andreas Thorkildsen til da det gjaldt som mest på Olympiastadion i Berlin. Etter et kast på 89,59 i andre omgang kom ikke konkurrentene i nærheten av å true den nye spydkongen.

Men det begynte nervøst for sørlendingen. Hans første kast var altfor høyt, og totalt mislykket. Spydet dalte ned på 77,80 meter.

— Jeg trenger ofte et oppvarmingskast for å komme ordentlig i gang, så etter det kastet følte jeg det bare var å kjøre på, sa Thorkildsen.

Og Thorkildsen skulle komme grusomt tilbake, da han i andreomgangen like godt kastet vinnerkastet på 89,95 meter. Det var årsbeste av Thorkildsen, og mer enn godt nok til å sikre seg sitt første VM-gull i karrieren.

— Jeg kjente med en gang at det kastet var veldig godt, sa Thorkildsen, som umiddelbart heiv armene i været etter vinnerkastet.

SEIERSKYSSET: Etter triumfen fikk Andreas Thorkildsen et velfortjent kyss av kjæresten Christina Vukicevic. (Foto: Scanpix) Foto: Scanpix

Også det tredje kastet var godt, på 88,95 meter sikret han seg konkurransens nest lengst kast.

— Etter den tredje omgangen da solen kom inn på stadion og blendet oss, visste jeg at det skulle mye til om noen skulle kaste lenger enn meg. Jeg var vel temmelig sikker på at gullet var mitt før de tre siste omgangene.

— Andreas viser at han er den beste i dag, sa trener Åsmund Martinsen til NRK etter finalen var over.

Konkurrentene sviktet

Finnen Tero Pitkämäki var på forhånd den største konkurrenten, men sykdom svekket den regjerende verdensmesteren. Han ble bare nummer fem, med et kast på 81,90 meter. Latviske Vadims Vasilevskis skuffet også, og fikk bare en fjerdeplass med kastet sitt på 82,37. Istedenfor var det cubaneren Guillermo Martinez som tok sølvet med et kast på 86,41, mens japaneren Yukifumi Murakami tok tredjeplassen med 82,97. Legg inn dine gratulasjoner i kommentarfeltet nedenfor.

Spydfinalen begynte klokken 16.20 på Olympiastadion i Berlin, og fvn.no fulgte finalen kast for kast:

  • Thorkildsen dropper det siste kastet, og tar seg heller en seiersrunde rundt på stadion. Han vinner gullet soleklart med andrekastet sitt på 89,59. Cubaneren Guillermo Martinez tar sølvet med sitt kast på 86,41, mens japaneren Yukifumi Murakami knep bronsen med sitt kast på 82,97. * Cubaneren Martinez med et skremmeskudd i sin siste omgang, da han kaster 86,41 og jubler hemningsløst. Men det holder ikke til gull. Andreas Thorkildsen er verdensmester!

  • Tero Pitkämäki blir ikke verdensmester. Han kastet 81,14 i sitt siste kast. Dermed blir det ingen pallplass på den regjerende verdensmesteren. Førstekastet på 81,90 ble hans beste.

  • Thorkildsen står over femte omgang.

  • Verken Pitkämäki eller Vasilevskis kastet langt i femte omgang, med forholdsvis 80,17 på finnen, og et dødt kast på latvieren. Det er kun disse to som har en reel sjanse til å kaste lenger enn Thorkildsen i dag, og de har nå bare én sjanse igjen hver på å klare det.

  • Thorkildsen løper over, og kaster dødt i sitt fjerde forsøk. Men sørlendingen leder fortsatt konkurransen med over seks meter på cubaneren Guillermo Martinez på 83,43. * Også latvieren Vadims Vasilevskis, som kaster lengst i kvalifiseringen, kaster dødt i fjerde omgang.

  • Tero Pitkämäki kaster dødt i sitt fjerde kast.

  • Åtte spydkastere blir med til de tre siste rundene. Teemu Wirkkala, Petr Frydrych, Tero Järvenpää og Sean Furey er slått ut.

  • De tre siste omgangene begynner nå. Thorkildsen kaster sist i hver omgang, siden han leder konkurransen.

  • Tero Pitkämäki har ikke fått det helt til så langt i konkurransen. Hans tredje kast lander på 80,50 meter. Finnen, som har slitt med sykdom de siste dagene, innehar forløpig femteplassen.

  • Thorkildsen kaster et godt tredjekast, som lander litt kortere enn det forrige; 88,95. Men kristiansanderen har nå de to beste kastene i konkurransen.

  • Tero Pitkämäki kastet 81,14 i sitt andre kast. Før tredje runde leder Thorkildsen, med Guillermo Martinez (Cuba) med 83,43 på andre plass, og Yukifumi Murakami (Japan) med 82,97 på tredje.

  • Vadims Vasilevskis fra Latvia har fortsatt årsbeste med 90,71. Hans første kast i dag var dødt.

  • Kanonkast av Thorkildsen, og årsbeste av kristiansanderen! På 89,59 leder han nå konkurransen. Var det gullkastet?

  • Thorkildsens første kast var svakt. Spydet gikk for høyt, og landet på 77,80 meter. Tero Pitkämäki kastet etter Thorkildsen, og kastet hans landet på 81,90.

GULLKASTET: Med kastet på 89,59 meter gikk Andreas Thorkildsen opp i ledelsen i spydfinalen. Ingen av konkurrentene klarte lenger. (Foto: Scanpix)

Resultatliste:

1. Andreas Thorkildsen (Norge) — 89,59 m

2. Guillermo Martinez (Cuba) - 86,41 m

3. Yukifumi Murakami (Japan) - 82,97 m

4. Vadims Vasilevskis (Latvia) - 82,37 m

5. Tero Pitkämäki (Finland) - 81,90 m

6. Antti Ruuskanen (Finland) - 81,87 m

7. Ainars Kovals (Latvia) - 81,54 m

8. Mark Frank (Tyskland) 81,32 m

9. Teemu Wirkkala (Finland) - 79,82 m

10. Petr Frydrych (Tsjekkia) - 79,29 m

11. Tero Järvenpää (Finland) - 75,57 m

12. Sean Furey (USA) - 74,51 m

Pappa Tomm tror på VM-gull

Er Thorkildsen en tysk komiker? Legg inn dine gratulasjoner i kommentarfeltet nedenfor.