Tekno Odin har for alvor satt Øystein Tjomslands treningskonsept på kartet i Norden. Superstjernen, som senere i sommer jakter sin fjerde strake NM-seier på hjemmebane, har hver eneste sesong i løpsbanen løpt inn godt over en million kroner. Naturlig nok har etterspørselen etter hingstens tjenester i avlen vært stor. Blant de 43 avkommene Tekno Odin har som er født 2013, finnes faktisk kun ett av disse i Tjomsland-trening. Navnet er Havblikk, og vallaken som eies av Alf Laupsa fra Lillesand viste tidlig et talent av de sjeldne.

På høyde med Tekno Odin Vallaken vant årgangens første store løp, E.C. Koren Lunds Minneløp på Klosterskogen, på den svært sterke debuttiden 1.29,9. Til sammenligning travet far Tekno Odin «kun» 1.32,3 da han stakk mulen først over målstreken i sitt debutløp i 2011. Ser vi allerede her tegn som tyder på at Havblikk har et potensiale til å bli enda bedre enn sin far, verdensrekordholderen Tekno Odin?

Øystein Tjomsland røper at testresultatene til tre år gamle Havblikk er på høyde med hva verdensrekordholderen Tekno Odin viste på samme tid i karrièren. Foto: Foto: Hesteguiden.com

– Jeg vil si at Havblikk har veldig mange likheter med sin far. Han har ekstremt god teknikk, som sammen med høyt O2-opptak og beinstyrke gjør at han per dags dato faktisk er på høyde med testresultatene til Tekno Odin, roser Tjomsland.

Trodde Havblikk var bomkjøp Lørdag jakter 3-åringen ny storløpstriumf da han stiller til start som favoritt i Jørgen Jahres pokalløp på Jarlsberg, et løp som frister med 50 000 kroner i førstepremie. Eier Laupsa, som tidligere har hatt hester som Havsalt og Eldkjapp i de store klassiske årgangsløpene, er naturlig nok full av forventning til sin øyensten.

– Jeg har store forhåpninger til Havblikk, spesielt siden Øystein er så fornøyd med ham. I tillegg har jo hesten allerede bevist at han kan være med og hevde seg i 3-årsløpene, påpeker Laupsa, som imidlertid ikke hadde like stor tro innledningsvis på hesten han ropte inn for 50. 000 kroner på auksjon da Havblikk var ett år gammel.

– Moren hadde nesten ikke avlet noen avkom som hevdet seg, og jeg var innstilt på at jeg hadde gjort et bomkjøp. Vi så imidlertid at det var et godt steg i hesten, og Øystein rådet meg til å kjøpe, forteller Lillesand-mannen om handelen han ikke har angret på.

– Jeg er toppoptimist før lørdagens løp! Havblikk har en fantastisk speed, og jeg tror ikke noen av konkurrentene kan svare ham dersom han får spille ut toppfarten sin til slutt, spår Alf Laupsa.

Løpet kan du i ettertid se gratis på Norsk Rikstotos hjemmeside under fanen «RD siste uke».