— Vi ser ganske alvorlig på dette, og følger vanlige rutiner for å informere helsepersonell og publikum, sier Preben Aavitsland, kommuneoverlege i Arendal.

Barnet, som går i Moltemyrskogen barnehage, ble torsdag lagt inn på sykehus. Fredag ble foreldrene til de andre barna i barnehagen informert om meningokokkutbruddet i et eget informasjonsskriv.

Barn og ansatte i barnehagen vil i løpet av fredagen få en dose forebyggende antibiotika for å få bort eventuelle meningokokkbakterier de måtte ha fått i halsen. Dermed reduseres sykdomsfaren og faren for videre spredning av bakterien, sier Aavitsland.

Ikke veldig smittsom

Det er ikke aktuelt å stenge barnehagen.

— Nei, og det er heller ikke nødvendig med forebyggende antibiotika til andre innbyggere. Sykdommen i seg selv er veldig alvorlig, men ikke så veldig smittsom til tross for navnet den har; «smittsom hjernehinnebetennelse», sier Aavitsland.

Sykdommen i seg selv er veldig alvorlig.

Som regel forekommer sykdommen bare i sporadiske enkelttilfeller. Bakterien som utløser sykdommen hos noen, sitter i halsen. Mange kan være bærere av denne bakterien, uten at det gir sykdomsutslag.

— Noen få får mer alvorlig sykdom, uten at vi vet hvorfor. Det er det som er skummelt, sier kommuneoverlegen.

Årvåkne, ikke redde

I tråd med anbefalinger fra Folkehelseinstituttet har kommuneoverlegen, i tillegg til antibiotikadosen til barn og ansatte i den aktuelle barnehagen, sørget for at legevakta, fastleger og sykehuset er informert om situasjonen og vil være særlig årvåkne de nærmeste ukene. Fylkeslegen er også orientert om hendelsen.

De trenger ikke gå rundt og være redde, men de skal være årvåkne.

— Har foreldre grunn til å være redde?

— Nei, de trenger ikke gå rundt og være redde, men de skal være årvåkne. Særlig foreldre med barn i denne barnehagen skal være våkne i ukene fremover, hvis barn eller ungdom får febersykdom. De skal være oppmerksomme på uttalt slapphet, oppkast, nakkestivhet og utslett. Har barnet feber, skal det vekkes et par ganger i løpet av natta slik at man kan vurdere allmenntilstand og utslett, sier Aavitsland.

Å oppdage sykdomstegn tidlig slik at behandling kan starte raskt, er avgjørende for utfallet.

Dødelig utgang

I USA har vaksinedebatten blusset opp aktualisert av et større meslingeutbrudd i Disneyland i desember i fjor. Også her hjemme er det foreldre som velger bort vaksiner til barna sine til tross for helsemyndighetenes anbefalinger.

— Er den debatten relevant i forbindelse med dette utbruddet?

— Ikke så veldig, siden vaksine mot meningokokk ikke er en del av vaksineprogrammet i Norge. Men det er det i en del andre land, og vi skal ikke se bort fra at det kan bli relevant for det norske vaksineprogrammet også etter hvert, sier Aavitsland.

Alle aldersgrupper kan få meningokokksykdom, men barn opp til fem år og ungdom mellom 13 og 21 år blir oftest rammet. Sykdommen kan utvikle seg svært raskt og kan i verste fall ende med døden dersom den syke ikke får rask behandling. Gjennomgått sykdom kan også gi følgetilstander som for eksempel hørselskader.