KRISTIANSAND/BERGEN: Torsdag 28. februar omkom Dave Gardien (47) og datteren Anja (10) i en voldsom ulykke på Stord i Hordaland.

Norges Lastebileier-Forbund i Hordaland vil at alle personbiler, varebiler, busser, lastebiler og vogntog skal stoppe «på egnet sted» langs veien og slå på varselblinklys i fem minutter torsdag klokken 14.00.

OMKOM: Dave Gardien og datteren Anja Gardien (10). Foto: Privat

Det er samme tidspunkt som faren og datteres skal gravlegges.Nå har punktmarkeringen spredd seg til hele landet. Tirsdag varsler Lastebileier-Forbundet i Agder-fylkene og Rogaland at de også vil støtte aksjonen.

– Vi vil oppfordre alle, både yrkessjåfører og andre, til å gjøre det samme. Vi vil vise verdighet for dem som gravlegges på torsdag, men også for alle de som har mistet livet i trafikken i vinter, sier Reidar Retterholt, regionsjef for Agder-fylkene og Rogaland.

– Samtidig vil vi sende et signal til Statens vegvesen om vintervedlikehold. Ulykken på Stord kunne like gjerne skjedd på våre veier, sier Retterholdt.

Årsaken til vogntogulykken på Stord var meget glatt veibane.

Enorm respons

Jan-Ove Halsøy, leder i Norges Lastebileierforbund i Hordaland, sier at responsen har vært enorm etter at han gikk ut med aksjonsplanene i Bergens Tidende i går.

– Jeg har fått telefoner og SMS-er fra Alta i Nord til Kristiansand i sør, og 99 prosent av tilbakemeldingene har vært ubetinget positive. De sier at det var på høy tid at noen gikk ut sånn. Jeg har fått meldinger fra folk som skal stoppe med skolebussen, sier Halsøy til bt.no.

Han vil understreke at de ikke ønsker å ramme brøytemannskapene, men at det er regjeringen og Statens vegvesens vedlikehold av veiene som er målet for kritikken.

– I utgangspunktet var dette en aksjon ment for vestlandsfylkene, men det er flere og flere som vil være med og aksjonere rundt omkring i hele landet, sier Halsøy.

– Viktig tema

Han understreker at aksjonen ikke skal hindre for utrykningskjøretøy eller øvrig trafikk.

– Det er ikke det som er hensikten. Vi ønsker bare å være synlige. Tidspunktet er kun valgt ut fra når begravelsen skal være i Nederland, sier han.

Roger Moum, leder i Vestnorsk Transportarbeiderforening, mener lastebileiernes aksjon er et godt initiativ.

– Alle våre medlemmer må selvsagt selv vurdere om de ønsker å delta, men vi synes markeringen er bra. I slike saker er vi helt enige, dette er et viktig tema, sier Moum.

Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF, sier at de også støtter budskapet.

– Vi støtter budskapet om vedlikehold av veier fullt og helt, men å aksjonere på veien er ikke måten vi kommuniserer på, sier Sagedal, som håper aksjonen ikke vil være til hinder for trafikken.