— Vi vil ha fred i landet. Fred, fred, fred. Det må begynne med Robert Mugabe og fortsette med deg og så alle andre, sa Mugabe, som har sittet som president siden Zimbabwe ble frigjort i 1980, da han avla sin stemme i Harare lørdag.

Blant de første som møtte fram, var imidlertid Zimbabwes statsminister og tidligere opposisjonsleder Morgan Tsvangirai, som siden 2008 har delt makten med Mugabe.

— Jeg håper den nye grunnloven vil sende vårt land ut av krisen, sa Tsvangirai da han la sin stemmeseddel i urnen.

De nesten 10.000 stemmelokalene stengte lørdag ettermiddag, men relativt få møtte faktisk opp for å stemme. Mugabe og Tsvangirai er likevel ganske sikre på at grunnloven vil bli godkjent innen valget på ny president og nasjonalforsamling senere i år. Ifølge lederen for valgkommisjonen i landet, Rita Makarau, blir resultatene klare om fem dager.

Åpner for Mugabe

Den nye grunnloven vil begrense tiden en president kan sitte til to femårsperioder.

— Det er en bra grunnlov, for en president vil ikke kunne sitte ved makten lengre enn ti år, sier Douglas Muchena etter å ha stemt i Avondale, utenfor hovedstaden.

Men siden loven ikke har tilbakevirkende kraft, innebærer den i praksis at nå 89 år gamle Mugabe kan bli sittende i ytterligere ti år.

Opposisjonen i Zimbabwe har godtatt dette, i håp om at regjeringen i Harare til gjengjeld vil skrive ut valg på ny nasjonalforsamling så tidlig som i juli i år.

Alle de tre store politiske partiene i Zimbabwe støtter grunnlovsforslaget, og det ventes at et stort flertall av velgerne vil stemme ja. Enkelte menneskerettsforkjempere vil helst at forslaget skal bli avvist, men de har ikke hatt penger til noen storstilt nei-kampanje.

Håper på bistand

Forslaget til ny grunnlov styrker kvinners rettigheter på visse områder, men dødsstraffen skal ikke avskaffes, og homofile handlinger forblir forbudt.

Det er blitt antydet at hvis Zimbabwe gjennomfører reformer, er det sjanser for at verdenssamfunnet vil lempe på de økonomiske straffetiltakene mot landet.

Danmark kunngjorde allerede lørdag at de, som det første land i verden, vil gjenoppta deler av bistanden til Zimbabwe.

— Med en historie preget av politisk uro er det svært positivt at Zimbabwe nå ser ut til å ta et stort skritt i retning av mer demokrati og respekt for menneskerettighetene, sier utenriksminister Willy Søvndal.

Bortført

Like etter at valglokalene åpnet kom det meldinger om at en embetsmann fra Tsvangirais parti, Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC), var blitt bortført av fire væpnede menn i den østlige delen av Zimbabwe.

MDC mistenker Mugabes parti ZANU-PF for å stå bak.

Lørdag kveld var det imidlertid få andre tegn til uro i det konfliktherjede landet.