Det er ferietid, og tusenvis av nordmenn drar nå utenlands for å suge til seg det de kan av sol og varme før ferieukene er over.

Med i bagasjen er solkrem, shorts, sandaler... og mobilvanene. Men bruker du mobilen til nettsurfing bør du være påpasselig med hvor mye – og når – du surfer.

Makspris

For laster du inn rundt 40 nettsider, for eksempel artikler fra nettaviser, har du fort brukt 20 MB (Megabyte).

Mange av operatørene har imidlertid datapakker beregnet på surfing i utlandet. Telenor opererer for eksempel med en makspris på 49 kroner for 30 MB i EU/EØS-land.

Denne maksprisen gjelder all surfing innenfor en grense på ett døgn og begynner automatisk å gå når du bruker nettet første gang.

Ta en "nettdag"

Med vanligvis stive utenlandspriser per MB har du allerede etter 5 MB nådd de 49 kronene, og sannsynligvis mer.

Alt databruk over dette, opp til 30 MB i løpet av et døgn, blir da "gratis", hvis du har et abonnement hos Telenor.

Det kan derfor lønne seg å samle surfing, e-postkorrespondanse og lignende til én dag, fremfor å surfe "litt" hver dag i ferien.

Netcom har en lignende makspris, men hos dem koster det 39 kroner for 20 MB i EU og EØS-land, Norden, Baltikum og Russland.

Deres datapakker er imidlertid ikke døgnbaserte, og du må derfor aktivt kjøpe en ny pakke når du overskrider de inkluderte 20 Megabytene.

Operatørene hjelper deg

Synes du det er vanskelig å følge med på forbruket så har operatørene sine måter å hjelpe deg på.

Telenor lanserte nylig sin mobil-app, Travelsure, som gir deg en oversikt over hvor mye du har brukt mens du har vært i utlandet.

Både Telenor og Netcom har en sperretjeneste som slår inn når du har nådd et dataforbruk på rundt 500 kroner. Etter dette må du aktivt reaktivere muligheten for datatrafikk for å surfe videre.

Spar penger

Sjekk prisene hos din mobiloperatør før du reiser og bestill eventuelle datapakker dersom det trengs.

Har du en mobiltelefon med trådløst internett er det lurt å bruke dette hvis du kan. Pass bare på at det er et sikret nett.

Internettkafeer kan også være en langt billigere løsning dersom du for eksempel skal sende noen feriebilder via e-post.

Sist, men ikke minst: Mye datatrafikk foregår i bakgrunnen. Sjekk derfor at såkalte "push"-varsler er deaktivert dersom du har en smart-telefon.

Sjekk ellers din telefonprodusent sine nettsider for hvordan du kan begrense datanettverkstilgangen.