Mindre lønnsutgifter: Når ansatte streiker slipper kommune å betale lønn, og sparer følgelig penger.

KRISTIANSAND: Sist det var streik i kommunesektoren sparte Kristiansand kommune 16 millioner kroner.

— Vi har så langt ikke hatt fokus på våre besparelser i forbindelse med streiken, sier rådmann Tor Sommerseth i Kristiansand kommune.

Per i dag er det rundt 1 650 personer som er i streik i kommunen. På den ene siden fører dette til at kommunen sparer lønnsutgifter. Samtidig fører streiken til inntektstap for barn som ikke får sitt tilbud i skole-fritidsordninger eller i barnehage.

Nytt ved denne streiken er at samhandlingsreformen har trådt inn. Enheten som har ansvaret for samhandlingen med sykehuset er rammet av streiken, og Sommerseth kan fortelle at dette fører til at utskrivningsklare pasienter blir liggende lengre på sykehuset.

Det koster kommunen 4 000 kroner døgnet. Sommerseth har ingen tall på hvor mange ekstra døgn Kristiansand så langt har måttet betal sykehuset, men sier han er opptatt av situasjonen og bekymret for den.

Vennesla

I Vennesla anslår rådmann Svein Skisland at kommunen med dagens streikenivå på 160 personer sparer rundt en million kroner i uka. Også i Vennesla kan kommunen miste inntekter fordi sfo-tilbud og barnehager er rammet eller kan bli rammet.

Så langt har ikke Vennesla kommune hatt problemer rundt utskrivingsklare pasienter fra sykehusene. Helse- og sosialsektoren i kommunen er foreløpig lite berørt av streiken.