Så skjedde altså det som mange hadde gjetter. Selveste Bruce Springsteen dukket opp på den nasjonale minnekonserten søndag kveld.

— Jeg og Steve er beæret over å få være her i kveld. For alle oss som elsker demokrati og toleranse var dette en tragedie. Jeg ville spille denne låten til familiene som mistet noen de var glade i. Og til Oslo, sa The Boss, før han stemte i med We shall overcome sammen med sin kjente gitarist og norgesvenn Little Steven. Det var bare de to artistene på scenen.

Publikum jublet og det var god stemning, men Springsteen og Little Steven bare bukket og forlot scenen etter den korte opptredenen.

Spilte trompet på taket

Lillebjørn Nilsen var kanskje den som skapte mest stemning og fikk mest applaus på Minnekonserten. Publikum og hele "ærestribunen" med regjeringen og kronprins Haakon Magnus sang med på Lillebjørns Barn av regnbuen.

Tine Thing Helseth åpnet konserten med å spille Mitt lille land fra Rådhustaket. Den svenske artisten Laleh sang den gripende sangen Some die young.DeLillos med vokalist Lars Lillo-Stenberg hadde laget en helt ny sang som handlet om det som skjedde 22. juli i fjor. Karpe Diem og Bjørn Eidsvåg hadde også laget egne sanger om terroren. Mari Boine sang Nils-Aslak Valkeapääs stemningsfulle Jerrat Biekkas, og Vinni & Halvdan Sivertsen sang Sommerfuggel i vinterland. .

- Vi valgte rett

Jens Stoltenberg holdt den eneste talen på Rådhusplassen søndag kveld.

— Det er så inderlig godt å se dere alle her igjen. Vi var her for et år siden og nå møtes vi igjen. Det handler om at vi fyller gatene i tillit til hverandre og i tillit til vårt åpne samfunn.

Vi hadde et valg, vi kunne stengt oss inne bak fryktens dør. I stedet åpnet vi opp og bygget broer av tillit. Det var vårt spontane svar på volden ifjor. Vi valgte rett. Verden har ikke bedre vern mot terror enn åpenhet og humanitet, sa statsministeren som avsluttet talen med å si: La oss ære de døde ved å glede oss over livet.

Minnet om hva liv er

NRK hadde bedt tre forfattere skrive ned noen av sine tanker rundt 22. juli. Åsne Seierstad gjentok noen av historiene bak terroren som kom frem under rettsaken. Frode Grytten leste et kort og sterkt dikt. Karl Ove Knausgård snakket om bildene fra Utøya.

— På bildene lå det mennesker. De var døde og dekket av plast. Han som rev dem ut av verden og fylte denne øya med skrekk og blod og død er også vokst opp i det norske samfunnet. Han sa han gjorde det for å redde den norske kulturen. Men hva er den norske kulturen?

Nå er det også dette; en øy fylt av døde kropper dekket av plast, sa Knausgård som minnet på at vi etter det som skjedde den 22. juli i fjor ikke må glemme hva liv er.

— Det handler om å se det som er her og nå. Å se det vi har. Alle dere som er her i dag snur dere og ser på hverandre: de øynene, det ansiktet. Det er den andre, sa forfatteren.

Færre enn ventet

NRK har anslått at hundre tusen mennesker ville komme til den nasjonale minnekonserten på Rådhusplassen søndag kveld. En halv time før konserten hadde bare vel ti tusen innfunnet seg i regnet, men da konserten var igang var det kommet mellom 50 000 og 60 000. ## Syns folk burde stille

Karoline Hårberg fra Ullevål Hageby i Oslo var sammen med fem venninner mellom 18 og 19 år på Rådhusplassen søndag kveld. De var enige om at Minnekonserten er noe man bør støtte opp om når man bor i Oslo, selv om det både regner og blåser.

- Det har med respekt å gjøre, i hvert fall vi som er i samme aldersgruppe som de som var på Utøya, sa Karoline.

Venninnen Camilla Friisk håper mange kommer.

— Regnet burde ikke stoppet folk i kveld. Jeg føler at man må være en del av det fellesskapet dette er. Jeg var ikke på den forrige konserten 25. juli i fjor, så jeg vil gjerne være med nå, sa Camilla til Aftenposten.