— Da alle gutta reiste seg og sang med på "Deilig er jorden" er det sterkeste øyeblikket jeg har hatt i denne adventstiden. Og når man ser en tåre blinke i øyekroken; da blir det nært, sier Hanne Krogh.

Artisten, som etter sin innsats i "Reisen til julestjernen" nesten er synonymt med julen for mange nordmenn, sørget lørdag for julestemning for de innsatte i Kristiansand fengsel. Etter initiativ fra Røde Kors' visitortjeneste holdt Krogh en liten halvtimes intimkonsert, sammen med to av tenorene hun er på juleturné med.

— Jeg ønsker egentlig ikke å ha med presse i slike sammenhenger, men kanskje dette kan gjøre at andre artister takker ja til slike henvendelser, sier Krogh, som har problemer med å beskrive hvordan det var å synge for de drøyt 30 fremmøtte.- Det er et privilegium å ha noe å bidra med, spesielt nå i tiden rett før jul. Jeg var innom kreftavdelingen på Haukeland sykehus da jeg var i Bergen, sier hun.

Sang i fjor også

De to tenorene Jan Erik Fillan og Thomas Ruud sang hun blant annet "Mary's Boychild", "O helga natt", "Glade jul" og selvfølgelig Kroghs klassiker "Sonjas sang til julestjernen". Avslutningsvis sang de innsatte med på "Deilig er jorden".

Hanne Krogh tok med de to tenorene Jan Erik Fillan (t.v.) og Thomas Ruud under intimkonserten i Kristiansand fengsel. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg pleier alltid å spørre om det er greit at vi synger den, for det er ikke sikkert alle de innsatte synes jorden er så deilig. I fengselet i Haugesund svarte en ung mann da "Du vet det, Hanne, at jorden er deilig selv om vi ikke syns det", forteller Krogh, som sang for de innsatte i Kristiansand fengsel også i fjor.

Jul i fullt fengsel

"Kalle" (42) og "Geir" (39) er to av de som i år må feire jul innenfor fengselsmurene. Men det er ikke første gang. De to har feiret et titalls julaftener der før.

— Hanne Krogh ser like flott ut nå som hun gjorde for 20 år siden. Men det var ikke alle sangene jeg kunne teksten på, sier Kalle.

— Dette var flott, og setter i gang julestemningen. Men jeg føler meg ikke like god til å synge, etter å ha hørt disse gutta, sier Geir.

Hanne Krogh ga også en intimkonsert for de innsatte i Kristiansand fengsel i fjor. Det er Røde Kors' visitortjeneste som er initiativtakeren bak konserten. Foto: Reidar Kollstad

Begge har familie og barn på utsiden, og merker at det er ekstra tungt å sone sine straffer når jula kommer.

— Men jeg tror jeg får besøk av dem en halvtimes tid på julaften, sier Geir.

— De hadde satt pris på å ha meg hjemme heller, sier Kalle.

— Få med at vi ønsker alle som leser dette god jul, sier de to avslutningsvis.

- Må se menneskene

Fengselsleder Harald Tønnesen er meget takknemlig for at Krogh og tenorene tok seg tid til å spre litt julestemning hos de innsatte.

— Det er en frihetsberøvelse ikke å få være med familien i juletiden, så da er det flott at de stiller opp. De ansatte legger også stor flid i å lage en hyggelig juletid for de innsatte, med blant annet pynting av juletre og kakebakst, sier Tønnesen, som har et fullt fengsel, det vil si 44 innsatte, denne julen.

Konserten besto av "I'm Dreaming of a White Christmas", "Mary's Boychild", "O helga natt", "Sonjas sang til julestjernen", "Glade jul" på tre språk, "O jul med din glede" og "Deilig er jorden". Foto: Reidar Kollstad

— Det er en grunn til at de sitter inne, og mange har måttet tåle ulempe på grunn av dem. Men vi må se menneskene, sier initiativtaker Finn Audun Dahl i visitortjenesten.

— Jeg spurte Hanne Krogh i fjor, da var hun alene. I år sa hun ja på flekken, og tok med to tenorer. Det var en sykt herlig stund, og det er forløsende og befriende å gjøre noe slikt, sier Dahl.