Årlig legges 900 barn inn ved norske sykehus med kraftig oppkast og diaré. Tia Maria Kleppe er et av dem. Helseminister Jonas Gahr Støre er på glid mot å gjøre vaksinen gratis.

Hvert år blir mellom 5000 og 10 000 barn så dårlige at foreldrene må være hjemme fra jobben og kanskje ta med barna til lege.

Folkehelseinstituttet har to ganger anbefalt at norske barn blir vaksinert mot sykdommen, mens prioriteringsrådet mener sykdommen ikke er så alvorlig at det offentlige bør betale.

Et av barna som ble syk av rotavirus i år, er Tia Maria. Dehydrert og utmattet ble hun i siste liten lagt inn ved Ullevål sykehus. Etter kort tid på sykehuset kom kreftene tilbake, og kinnene ble røde.

- Nå går det veldig bra med Tia Maria. Hun er ni måneder gammel, og kommer seg opp i gyngestilling, det er like før hun krabber, sier pappa Juan Kleppe. Han og mor til Tia Maria, Inger Marie Bråstad, har i etterkant av den dramatiske innleggelsen vært forundret over at de ikke var informert om, eller tilbudt vaksinen.

- Den hadde spart Tia Maria for påkjenningen sykdommen var, sier han.

Motstridende råd

Norske myndigheter har vurdert vaksine mot omgangssyke i mange år. I 2006 kom det to vaksiner mot viruset, og Verdens helseorganisasjon (WHO) har anbefalt alle land å ta vaksinen inn i barnevaksinasjonsprogrammet.

Vaksinen gir 75-85 prosent beskyttelse mot rotavirussykdom og 95 til 100 prosent mot alvorlig rotavirussykdom som fører til sykehusinnleggelse.

Arbeiderpartiet har ennå ikke bestemt seg, men helseminister Jonas Gahr Støre sier han ser flere samfunnsmessige fordeler ved å vaksinere barn mot rotavirus.

Ifølge statssekretær Nina Tangnæs Grønvold har Helsedepartementet vært i dialog med ledelsen av prioriteringsrådet angående vaksine mot rotavirus.

-  Helse— og omsorgsdepartementet har mottatt en tilråding fra Folkehelseinstituttet om å innføre rotavirusvaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet, og et motstridende råd fra prioriteringsrådet om ikke å innføre rotavirusvaksine. Departementet har vært i dialog med ledelsen av Prioriteringsrådet, som mener at det ikke foreligger ny informasjon som tilsier fornyet drøfting av saken i rådet, sier Tangnæs Grønvold.

-  Hvorfor tar det så lang tid for departementet å ta stilling til saken om rotavirusvaksine?

- Når departementet behandler slike saker må vurdere både faglige og økonomiske spørsmål.

-  Koster mindre

Preben Aavitsland, tidligere divisjonsdirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet, mener prioriteringsrådet tar feil når det hevder at det ikke er kommet ny informasjon om vaksinen.

- Det er kommer betydelig lavere pris, nye erfaringer fra andre europeiske land, dødsfall av sykdommen i Norge og ny anbefaling fra WHO, sier Aavitsland, som nå står bak nettstedet epidemi.no.

- Med prioriteringsrådets syn om at sykdommen ikke er alvorlig, vil vaksinen uansett aldri bli kunne tilbudt norske barn, mens finske, tyske og britiske barn allerede får den, sier Aavitsland.

---- FAKTA: Rotavirus

Rotavirusinfeksjon er en akutt tarminfeksjon, særlig hos barn under fem år. Som oftest kalles infeksjonen omgangssyke.

Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men er alvorligst hos små barn (hos spedbarn under 3 måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent).

Verdens helseorganisasjon har beregnet at over 60 prosent av tilfeller med akutte mage-tarm-infeksjoner hos barn under fem år er forårsaket av virus. Rotavirus er den viktigste årsaken til alvorlig diaré hos små barn og fører til mellom 450 000 og 700 000 dødsfall årlig på verdensbasis.

Kilde: Norsk Helseinformatikk