OSLO: — Det er min ambisjon å jobbe for økt frekvens. Så får vi se hva som er tilgjengelig av togmateriell, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i Stortingets spørretime onsdag.

Selv om han ikke sa noe om avganger annenhver time, som har vært kravet fra Sørlandet, blir svaret likevel tolket som at han langt på vei sier ja til dette.

— Jeg tolker dette som tilslutning til tilnærmet to timers frekvens på Sørlandsbanen, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Ønsket garanti

Det var Grøvan selv som i Stortingets spørretime tok opp det som har blitt et krav fra landsdelen: Tog til Oslo annenhver time og å få nattoget tilbake.

Grøvan ba Solvik-Olsen om garantier for flere togavganger.

— Kan statsråden love at det i løpet av 2014 vil bli innført 2-timers tilbud på strekningen i henhold til det regionen over lengre tid har bedt om? spurte Grøvan.

Så langt ville ikke Solvik-Olsen gå. Han sa at det var komplisert å forandre rutetilbudet og at det ofte var problemer med å skaffe materiell.

— Men ambisjonen deler jeg, og jeg vil gjøre mitt beste for å få det til, sa han.

Sovevogn

Problemet med flere avganger på dagtid, er at sovevognen mellom Stavanger - Oslo da kan forsvinne. Ketil Solvik-Olsen antydet at flere avganger på dagtid blir prioritert foran nattoget.

— Hvis dagpendlingen er mye viktigere enn de få som velger nattog, så velger vi dagpendlingen, sa Solvik-Olsen.

Regjeringen tar sin beslutning på vårparten. Økt frekvens kan tidligst komme mot slutten av 2014. — Det er bare for fylkeskommunen å stå på de kravene de har sendt inn, så blir beslutning tatt på våren. Da er min antagelse at det i desember 2014 kommer et to-timers tilbud eller noe tilnærmet det, sier Grøvan.