Sør-Koreas nye president Park Geun-hye (60) ble i dag tatt i ed, som landets første kvinnelige president. Hun er datter av landets tidligere president og diktator Park Chung-hee, skriver Aftenposten.

Park blir nå nødt til å ta tak i landets arbeidsledighetsproblemer samt de økende forskjellene mellom fattige og rike.

Men selv om de økonomiske utfordringene venter på rekke og rad for Park, tok hun allerede i innsettelsestalen tak i det ytterst betente forholdet til nabolandet Nord-Korea.

Med atomprøvesprengning og spesielt hissig retorikk i løpet av vinteren har Nord-Koreas forhold til omverdenen forverret seg ytterligere. Spørsmålet er hvorvidt Park vil videreføre den harde linjen hennes konservative forgjenger førte overfor nabostaten, og tok allerede i sin første tale som president opp naboforholdet:

— Nord-Koreas atomprøvesprengning er en utfordring for det koreanske folks overlevelse og fremtid, sa Park under innsettelsen, skriver NTB.

— Jeg oppfordrer Nord-Korea til straks å gi slipp på sine atom-ambisjoner og i stedet søke fred og felles utvikling, sa Park mens soldater ropte «lojalitet» og avfyrte kanonsalutter som hyllest til den nye presidenten.

Nord-Korea viser muskler

For mens Sør-Korea i vinter har vært gjennom en valgkampinnspurt og valg har naboen i nord igjen hisset på seg det internasjonale storsamfunnet. Like før jul gjennomførte militærmakten en vellykket rakettoppskyting, etter flere tidligere mislykkede forsøk.

Nord-Korea svarte umiddelbart på FNs fordømmelse av dette, og fyrte av en kjernefysisk prøvesprengning 12.februar.

Kim Jong-un fulgte opp prøvesprengningen med å true med «sterkere handling» dersom USA ikke slutter med sin «fiendskap».

Truer med landets «endelige ødeleggelse»

Og selv om Nord-Korea tydelig adresserer USA som sin hovedfiende, opplever Sør-Korea at deres sikkerhet er truet. Naboen i nord har også sagt at de vil angripe Sør-Korea om de fortsetter å slutte seg til FNs fordømmelser og sanksjoner.

Før helgen, under FNs nedrustningskonferanse, truet Nord-Koreas utsending med «endelig ødeleggelse» av Sør-Korea.

— Som ordtaket sier, en nyfødt baby frykter ikke tigeren. Sør-Koreas uberegnelige atferd bærer bare bud om dets egen endelige ødeleggelse, sa diplomaten Jon Yong-ryong til deltagerne på nedrustningskonferansen.

Flere land reagerte umiddelbart på trusselen. Storbritannias ambassadør Joanne Adamson betegnet språkbruken som fullstendig upassende, og at diskusjonen med Nord-Korea beveger seg i gal retning. Den spanske ambassadøren Javier Gil Catalina sa han aldri, i løpet av sine 30 år som diplomat, hadde hørt noe lignende.

To nye ledere

Det har vært knyttet stor spenning til hvilken utenrikspolitiske linje Nord-Koreas unge leder Kim Jong-un ville legge seg på. Han har valgt å videreføre sin fars «skrekkregime» der store deler av budsjettet brukes til militære formål, og omverdenen skal skremmes med landets atomprogram.

Nå vil Sør-Koreas ferske president måtte finne ut hvordan hun skal svare på sabelraslingen fra nord. Titusener tok til gatene for å feire innsettelsen av Park, og høytstående representanter fra de allierte landene USA, Thailand og Japan var tilstede.

Forøvrig er det verdt å merke seg at den internasjonale YouTube-sensasjonen PSY fremførte sin megahit «Gangnam Style» under insettelsen av president Park.